15. sep
Sykehus: Alle tjenester vil kunne hentes ved Mjøsbrua.
 
Mislykket forsøk fra Busterud
Sykehusplassering: Debatten om plassering av et nytt hovedsykehus går videre etter debattinnleggene til Einar Busterud mandag og Sissel Bergaust tirsdag.

Publisert: 22.jan.2019 14:14
Oppdatert: 22.jan.2019 15:06

Einar Busterud gjør i HA et mislykket forsøk på å være pasientens venn, selv om HA har gitt innlegget hans tittelen, «Mjøsbrua - ikke av hensyn til pasientene». I alle de årene diskusjonen om et sykehustilbud for hele mjøsregionen har vært på dagsorden, har jeg ment at en plassering ved Mjøsbrua er best for pasientene. Jeg har også vurdert en av mjøsbyene, men da for å bidra til det som Busterud er mest opptatt av, byutvikling. Argumentene om best tilbud for pasienter, har imidlertid fått størst vekt, og jeg har holdt på plasseringen ved Mjøsbrua.

LES Einar Busterud innlegg her.

Busterud har to kjernespørsmål, «Finnes det sykehustjenester som kan tilbys bare ved Mjøsbrua? Og: Har byene rundt Mjøsa så stor vekst at man bør etablere en ny by ved Mjøsbrua for å avlaste dem?» For meg er det to helt irrelevante problemstillinger når pasientfokuset skal ha første prioritet.

For svaret på Busteruds første spørsmål er, når sykehuset står der vil alle tjenester kunne hentes ved Mjøsbrua. Men det er ikke et avgjørende premiss at det må være et kompetent fagmiljø på forhånd, for å sikre en vellykket etablering. Og skulle vi lagt til grunn at det nye sykehuset skal ligge der vi har det bredeste tilbudet i dag, har Gjøvik og Lillehammer et større og bredere behandlingstilbud enn Hamar, så her ville nok Hamar tapt lokaliseringskampen.

Sykehuset Innlandets (SI) inngang til utredning av en framtidig sykehusmodell har vært hvordan skape trygge og gode tilbud, sikre god tilgjengelighet, ha en organisering som underbygger gode pasientforløp og til slutt sikre en god ressursutnyttelse. I vurderingen av ulike valgalternativer har styrets anbefaling vært å ha ett hovedsykehus, lokalisert ved Mjøsbrua. Og for å ta tilgjengelighet først. Et Mjøssykehus ved Moelv vil ha den største andelen innbyggere innfor en reisetid på 30 og 45 minutter.

Riktignok vil noen flere ha 30 minutters reisetid til Redalen i Gjøvik. Men dit går det ikke jernbane, som i en tid hvor vi må sikre at flest mulig tar toget, er viktig. Både for de som skal arbeide på sykehuset, og for pasienter som kan komme seg dit på egenhånd, er nærhet til jernbane et framtidsrettet moment. Så selv om Busterud konstruerer en premiss om at plassering i den største befolkningskonsentrasjonen er best fordi flere får kort veg, stemmer ikke det. Et nytt sykehus skal tjene mange flere enn den byen det plasseres i, og derfor er en plassering midt mellom byene et godt alternativ.

Einar Busterud var for litt siden opptatt av å få flere venner. Den beste vennestrategien han kan velge er å bli venn med pasientene i Hedmark og Oppland. De støtter SI sin anbefaling. Det vil være en god plattform for også å få flere av kommunene rundt seg på vennelista. I Stange vil vi miste mange arbeidsplasser når rehabilitering/habilitering og psykiatrien samles ved Mjøsbrua. Vi ser imidlertid samlingen om et hovedsykehus som den totalt beste løsning for pasientene, så derfor har ikke vi kjempet om å opprettholde «våre» arbeidsplasser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke