16. sep
 
Misvisende fra LO Stat om togaksjonen

0
Publisert: 25.jun.2015 04:00
Oppdatert: 25.jun.2015 07:05

I Hamar Arbeiderblad 24. juni, mener distriktssekretær i LO Stat Jørund Hassel at Arbeidsretten bør avvise saken Spekter har brakt inn for å få vurdert lovligheten av den politiske aksjonen han og hans medlemmer gjennomførte mot jernbanereformen. Han påstår at så lenge formkravene i en annen Hovedavtale enn den som gjelder i Spekter er overholdt, kan en politisk aksjon vare så lenge den vil. Han bygger sin argumentasjon på det som åpenbart må være misforståelser.

For det første er NSB, Flytoget og mange andre jernbanevirksomheter i Norge organisert i Spekter. Dermed er det hovedavtalen mellom Spekter og LO Stat som gjelder i denne saken, og den regulerer ikke forholdet til politiske aksjoner.

For det andre er det ikke slik at en politisk aksjon i Norge kan varsles med en varighet etter fagforeningens forgodtbefinnende. Arbeidsretten har tidligere fastslått at slike aksjoner skal være kortvarige, og i alminnelighet er aksjoner av én-to timers varighet blitt ansett som lovlige. Den aktuelle aksjonen varte i hele tre timer, noe vi mener er i strid med den tariffavtalte fredsplikten mellom partene. Vi mener det åpenbart finnes rettslige begrensinger for hvor stor frihet fagforeningene og den enkelte ansatte kan ta seg, når det gjelder å legge ned arbeidet i en demokratisk protest mot en politisk beslutning.

Det er også verdt å minne om at det er forskjell på streik og politisk aksjon. En politisk aksjon retter seg mot et politisk tema som ligger utenfor arbeidsgivers kontroll. En streik handler derimot om å ramme arbeidsgiver for å tvinge frem en løsning ved uenighet om for eksempel lønn og arbeidsvilkår. Det var med andre ord ingen streik forbundene iverksatte for å markere sin misnøye med jernbanereformen, det var en politisk aksjon.

Spekter anerkjenner selvsagt retten til å legge nede arbeidet som et virkemiddel i en demokratisk protest. Imidlertid aksepterer vi ikke at de ansatte velger aksjonsformer som tar mer tid enn hva normen på én til to timer tilsier. Det er urimelig at fagforeningene og de ansatte påfører både befolkningen og virksomheten de jobber i unødig mye ulempe for å markere sin politiske uenighet.

direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Arbeidsgiverforeningen Spekter

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke