hacklink
18. sep
MJØSA: Idylliske Mjøsa - men en tikkende miljøbombe?FOTO: TROND LILLEBO
 
Mjøsa - en tikkende miljøbombe?
Det er farlig og drikke Mjøsvann sto det i avisene i 1973. Vi kan snart være der igjen.

Publisert: 05.jun.2015 04:00
Oppdatert: 05.jun.2015 08:49

Mjøsaksjonen startet i 1973 og ble avsluttet i 1982. En av de viktigste årsakene til at Mjøsa ble reddet, var utbyggingen av avløpsrenseanlegg. I tillegg ble det forbudt å bruke fosfatholdige vaskemidler og det ble innført streng innskjerping rundt utslipp fra jordbruket og industrien.

Mjøsaksjonen er det største miljøtiltaket i Innlandet noen gang. Tiltakene har vært med å holde vannkvaliteten brukbar. Mjøsa er allikevel ikke «friskmeldt». Både industrien, jordbruket og kommunene som eier av ledningsnett og avløpsrenseanlegg, må fortsatt være miljøbevisste og bidra til å redusere forurensende utslipp. Og ikke minst må hver og en av oss være bevist hva vi vasker og smører oss med. 

I dag er Mjøsa fortsatt drikkevannskilde for nesten 100.000 mennesker. Det er ikke lenger kloakken som er et problem, men vannavrenninger fra jordene rundt Mjøsa, tungmetaller fra Espern-området og på Hamar vest, og nye kjemikalier fra kosmetikk og næringsmidler som renseanlegget på Hias ikke kan rense ut. Disse nye giftstoffene er kreftfremkallende, reduserer fertiliteten og har store innvirkninger på vår helse.

Metylparabener, Butylparabener (i såpe). Formaldhyd (klær), Aspartam (brus), Hormoner fra medisiner, Dioxiner, Kvikksølv, Arsen, Bly, Zink, PCB, DDT (i jordsmonnet). Bunnstoffer fra båter, impregninger fra gamle jernbanesviller som arsen, bly, sink, kobber etc.

I sin masteroppgave «Geokjemisk karlegging av Hamar by» fra 2014 påvise Ingeborg Nygard geokjemisk giftig avrenning fra Tyvholmen, Jernbanetomta og på Hamar Vest.

Når klimaet nå endrer seg og vi forventer mer nedbør får vi også mer avrenning i Mjøsa. Hvilke konsekvenser får det for drikkevannet vårt?

Denne uka har det vært ryddeaksjon langs strendene i Hamar utført av kommunens barneskoleelever. Skoleelever plukker flere tonn søppel langs Mjøsa hver år. Dette påvirker også vannkvaliteten, dyrelivet og vår egen naturopplevelse langs vannet. Dette er vårt felles ansvar å gjøre noe med.

Vi i Miljøpartiet De Grønne ønsker å bruke verdens miljødag 5. juni til å igjen sette forurensingen i Mjøsa på agendaen. Vi ønsker å være med å rydde opp i nye og gamle synder sammen Hamars innbyggere og de andre politiske partiene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke