Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
«Mjøsa skal stige ytterligere»

Publisert: 25.jun.2019 12:19
Oppdatert: 25.jun.2019 12:19

Dette er nøktern overskrift, når det etter en relativt kjølig mai måned ligger igjen relativt mye snø i Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane, så det ligger an til relativt stor juni-flom i Lågen.

NVE melder at vannstanden i Mjøsa 10. juni var 123,4, som er en halv meter over høyeste regulerte vannstand der.

Er reguleringen av vannføringen i Lågen til Mjøsa for «svak»? Er senkningsmagasinet i Mjøsa for lite? Har diverse optimister valgt å plassere ymse byggverk for lavt over Mjøsa?

Undertegnede mener at det bør svares ja på to av disse tre spørsmålene.

Det forekommer også en tredje årsak til høye vannstaner i Mjøsa: At myndighetene i praksis tvinges til å holde tilbake mye vann i Mjøsa, når stor flom i Glomma «truer» den lavtliggende byen Lillestrøm med oversvømmelse.

Tydelig eksempel på dette var den store Glomma-flommen i 1995, som fikk navnet Vesleofsen.

Etter Vesleofsen kom det forslag fra kraftselskapene som har en rekke kraftstasjoner langs Glomma, om pumpestasjoner ved utløpene fra Storsjøen i Rendalen og fra Mjøsa, for å kunne ta ut noe mer vann til kraftproduksjon vinterstid, og med det få plass til noe mer flomvann i disse sjøene sommerstid.

Dette ble avvist av fylkesmennenes miljøvernavdelinger i Hedmark og Oppland. Det er tydelig prioritering av «klassisk» naturvern foran både flomsikring og kraftproduksjon.

Senere har det vært flere små oversvømmelser av E6 ved Fåvang i Gudbrandsdalen, som er dimensjonert for det som kalles 100-årsflom.

Tidligere ordfører Erik Winther hevder at Lågens elveløp nå har blitt grunnere enn det var da E6 skulle legges om ved Fåvang.

Andre hevder at det med klimaendring som nå gang blir større flommer, både i små sideåer som Veikleåa i Kvam i Gudbrandsdalen, og i store elver som Lågen.

«Bedre føre var enn etter snar» er et godt råd, særlig når det gjelder flommer. Undertegnede mener at noe lavere vannstand i Mjøsa i april er rimelig pris å «betale», for moderat vannstand i stedet for oversvømmelse ved Mjøsa og i Lillestrøm i juni.

I så fall bør tilleggsregulering av Mjøsa – med pumpestasjon ved utløpet – vurderes på nytt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke