17. sep
Mjøsa: Gode rekreasjonsmuligheter langs Mjøsa. Dette bildet er fra Tingnes.FOTO: Tuva Kleven
 
Mjøsregionen, hva nå?
Vi må finne nye, grønne ben å stå på.

0
Publisert: 10.mar.2015 04:00
Oppdatert: 10.mar.2015 07:24

MENINGER

Mye tyder på det etter flere tiår med vellykket høsting fra olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen, samtidig som verden har påvirket atmosfæren negativt med menneskeskapte CO2-utslipp. Slik er det mange som tenker og konkurransen om å tiltrekke seg ny og bærekraftig næring er i gang – nasjonalt og internasjonalt. Spørsmålet melder seg om vi også skal ha en regional konkurranse mellom fylker og kommuner rundt Mjøsa, eller om vi står oss på å samarbeide til felles beste?

Kloke mennesker har uttalt seg om samarbeid (fritt sitert);

• Biologiprofessor Dag Hessen: Grunnen til menneskets (homo sapiens) intelligens, og dermed suksess, er fellesskap og sosialt komplekse omgangsformer.

• Fotballtrener Nils Arne Eggen: Vi må spille hverandre gode.

• Høyrepolitiker Jan P. Syse: Henge sammen for ikke å bli hengt hver for seg.

På vårt regionale plan skal en vokte seg vel for å innlede samarbeid for samarbeidets skyld – det må være noe ganske konkret å samarbeide om. Et eksempel kan være Skogsvirke som dyrefôr (Skog22, NMBU og Samvirke 01/2015):

Foods of Norway – Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) er etablert:

•Åtte år - 200 millioner kroner

• Synergi mellom industripartnere og NMBU

• Fremstilling av fôr basert på kortreiste og fornybare nasjonale ressurser.

Dette dreier seg om «blågrønn» matvaresikkerhet. I dag er mer enn 50 prosent import:

• 1,8 millioner tonn til husdyrhold - 80 prosent av kaloriinntaket kommer herfra

• 1,6 millioner tonn til fiskeoppdrett skal øke med 5-gangen.

Kan ikke fortsette med soya, bønner, rapsolje, osv som kan brukes til menneskemat.

Dersom forskningen, eller konkurrerende forskning, blir vellykket, skal dette industrialiseres – helst i Mjøsregionen. Det må eventuelt regionen bestemme seg for nå. Fordeler i dag er at vi har tremasse, lokalt marked (husdyr) og jernbane til fisken på Vestlandet. Vi må sikkert opparbeide nye fordeler også!

Mjøsa Strandeierforening ble stiftet i 1965 for å ivareta strandeiernes interesser i forbindelse med reguleringene av Mjøsa. Etter 50 års virksomhet ønsker foreningen en revitalisering under formålsparagrafen «Foreningen skal ivareta strandeierinteressene omkring Mjøsa og samtidig arbeide for en god samfunnsmessig og bærekraftig utnyttelse av Mjøsa og Mjøsstrendene.»

Vi mener det skal være mulig å utvikle Mjøsregionen til et kraftsentrum i Norge. I midten ligger Mjøsa, Norges største innsjø, med muligheter for rekreasjon og fritidsaktiviteter som er for lite utnyttet - for oss som bor her og for tilreisende. Mjøsa Strandeierforening klarer ikke å utvikle et kraftsentrum alene men vi ønsker å delta.

Det må defineres satsningsområder for en utvikling som utnytter dagens fortrinn og som krever av oss at vi skaffer oss nye fortrinn i mjøsregionen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke