15. sep
Mjøstårnet: Med lokale aktører.Illustrasjon: DNB Eiendom
 
Mjøstårnets betydning for lokal industri
Som potensiell leverandør hilser vi prosjektet Mjøstårnet hjertelig velkommen.

0
Publisert: 16.aug.2016 04:00
Oppdatert: 16.aug.2016 06:51

I god dialog med entreprenøren HENT er vi, og andre aktører, i ferd med å forberede oss på en unik byggeprosess. Med Mjøstårnet blåser Arthur Buchardt liv i produktutvikling og samarbeid mellom flere lokale aktører i nærområdet – og han har alltid prioritert leverandører fra Ringsaker.

I salgsprospektet for boligene står det: «Bak dette flotte prosjektet står det velrenommerte, lokale aktører med en klar visjon for Mjøstårnet om at norske, tradisjonelle byggematerialer og lokal arbeidskraft og kompetanse skal så i fokus». Buchardt er en utmerket ambassadør for tre, og fremmer næringens interesser i flere sammenhenger.

Han har blant annet tatt til orde for at nybygg/renovering av regjeringskvartalet skal gjøres med utstrakt bruk av tre. Hele poenget med prosjektet, er ifølge Buchardt, å vise fram hva Ringsaker har å tilby – og hva vi kan i Ringsaker. Mjøstårnet får stor betydning for svært mange som arbeider med tre som råvare i Ringsaker. Fra treet står i lokal skog til det er innført i Mjøstårnet, er det mange prosesser og mange involverte.

Det unike med dette prosjektet er at det legges ned et betydelig arbeid i produktutvikling, prosjektering, produksjonsteknikk og montasje. Dette er utviklingsprosesser som gir kompetanse til å kunne løse flere oppgaver med tilsvarende utfordringer. Politikere snakker om det grønne skiftet, men hvilke konkrete tiltak ser vi? Så lenge det ikke er restriksjoner eller miljøavgifter på stål og betong, så vil byggherrer og entreprenører velge de løsninger som gir den rimeligste byggekostnaden.

Stål importeres i store mengder fra lavkostland til priser som ligger langt under norske priser. Stålet leveres bearbeidet av hender som tjener 1/6 av norske. Tilsvarende forhold har vi med betongelementer. De transporteres over store avstander og gir et formidabelt Co2-utslipp gjennom sitt livsløp. I Mjøstårnet er det vilje til å betale forskjellen mellom tradisjonell stål-/betongkonstruksjon og en trekonstruksjon. Det er å håpe at Innovasjon Norge og Enova kan bidra i dette prosjektet.

Hvordan skal Innlandet og Mjøsa settes på kartet? Med et tradisjonelt og nøytralt bygg? Som relativt nære naboer til bygget, kan vi ikke se at Mjøstårnet blir noe skjemmende. Å bygge i høyden betyr mange kvadratmeter på et lite areal. Det stilles spørsmål ved konsekvensene av å bygge Mjøstårnet. Det får store positive konsekvenser for næringsliv og ringvirkninger som vi ikke helt har forstått enda.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke