Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Dialekt: Et 20 år gammelt bilde, Vidar Aasen var redaktør for dialektordboka «Slik tala vi».FOTO: ARNT OLAV VELTEN
 
Mobber andre for sin dialekt
«Slik tala vi» er tittelen på dialektordboka for Stangedialekta som Vidar Aasen ga ut i 1999. Ikke bare dialektord og uttrykk, men også grammatikk særegen for Stange er samlet i boka.

Publisert: 10.apr.2019 15:53
Oppdatert: 10.apr.2019 18:46

Dialektene står overfor utfordringer. De påvirkes lett av mer dominerende språk. De fleste steder blir talemålet mer likt over større områder, og de større byene påvirker omlandet; dette kalles regionalisering. Som for resten av Østlandet, ser en også i Stange at et Oslopreget eller standardpreget talemål overtar der den tradisjonelle dialekta dominerte tidligere.

Dialektord og uttrykk som ikke er kurante i bokmål, har aldri hatt generelt høy status. Det slås ofte hardt ned på bruk av slike ord. Studier av ordtap viser at den delen av det norske ordforråd som ikke er representert i vanlig bokmål, er i ferd med å forsvinne helt. Dessuten mister mange dialekter brukere, og rekrutteringen av nye generasjoner svikter noen steder. Det tyder også på at statusen til dialektene kan være noe overvurdert.

Språkrådet mener at det er viktig å respektere talespråklig variasjon og tradisjon, og at det er negativt dersom dialektene endres fordi dialektbrukerne ikke møter respekt. Språklig mangfold, også dialektmangfold, kan ses på som noe positivt.

Vi i Stange har all mulig grunn til å være stolte av dialekta vår. Mange har, til tross for sterkt ytre press, klart å ta vare på dialekta og bruker den i dagligtalen. Både Stange Frp og Stange Sp har fremmet forslag om å iverksette tiltak for å styrke dialektbruken i Stange. Det er noe vi også vil ha fokus på i neste kommunestyreperiode.

Det er trist at Erik Kristiansen, aktiv samfunnsdebattant og profilert listekandidat fra Stange Ap, bruker dialektord nedsettende, og regelrett mobber, ikke bare kommunestyrets dialektbrukere for sitt stangemål, men samtlige innbyggere i Stange som har beholdt dialekta.

Innlegget kommer samtidig med at ordfører Røhne har vært i Oslo rådhus og avlagt «valgløftet 2019», om at valgkampen 2019 skal foregå uten hets, mobbing, trakassering, skjellsord og personangrep. De sier ja til saklige debatter med god meningsbrytning og argumentasjon. Ordførerens partikolleger må gjerne fortsette «å se det hele lite grann fra oven», men å mobbe andre for sin dialekt må være under beltestedet. Slik tala vi nemlig i Stange.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke