16. sep
 
Mobbing av egne elever

Publisert: 16.mai.2018 16:17
Oppdatert: 16.mai.2018 16:18

Det var en gang da læreren var høvdingen i bygda, nesten som lensmannen og presten. Den som kom hjem fra skolen og klaget på læreren kunne være nær ved å få en lusing. «Gjør leksene dine, og hør på lærer’n», var budskapet.

Den gang var myndighetsalderen 21 år, nå er den 18. Hvordan vokser de seg til, disse 17-åringene? Blir de mer voksne etter hvert som årene går og erfaringene bygger på seg, eller blir de voksne ett minutt på kl. 24.00 når de fyller 18 år?

Vi kan saktens lure når vi får høre om situasjonen ved Ulsrud videregående skole. Når en lærer derfra forteller om hverdagen sin ved skolen. Han forteller på TV, uten å bli tilbakevist, om hva elevene i en avgangsklasse konkret har sagt eller gjort i timen. Benevnt elevene med forbokstavene i fornavnet, bare klassen kunne gjenkjenne den enkelte. Fortalte om elever, som oppførte seg alt annet enn eksemplarisk når de skal undervises. Ikke bare en gang, men som en regel?

Så viser det seg at rektor handler. Han oppretter personalsak på læreren for mobbing av egne elever. Og rektors overordnede, kommunens skolesjef er enig med ham.

Hvordan skal det gå an å drive en norsk skole etter dette? Når gjenfortelling av elevenes egne ord og gjerninger skal betraktes som mobbing av dem? Klassen sender et klagebrev til Aftenposten. De fastholder mobbingen. Dette er elever som om noen måneder, uker, dager eller timer, er voksne mennesker, med eget ansvar for sine gjerninger. Skal stå på sine egne ben, gjennom et helt liv.

Disse elevene er ikke mobbet, og de erkjenner det nok i sitt innerste. De vil heller ta det ut som skyldbetyngelse? Må våre ungdommer holdes under armene, fra de lærer å gå til de plutselig er en slags voksen? Fordi, de hele ungdomstiden må forskånes for alt alvor? Men da er det de voksne, mest skoleledelsene, som må bære skylden.

For et ansvar skolene våre har.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke