16. sep
 
Mobbing må tas på største alvor

Publisert: 06.feb.2019 14:24
Oppdatert: 06.feb.2019 15:12

Daglig opplever svært mange mennesker, både i skole, jobb og andre tilstelninger, noe de helst skulle vært foruten. Nemlig mobbing. Det er dessverre et stadig mer intenst og alvorlig problem i vårt samfunn. Hele 27.300 elever i grunnskole og videregående har oppgitt at de i større eller mindre grad, har blitt utsatt for uønsket adferd fra medelever eller ansatte i 2018. Det er meget skremmende tall.

Hvis man i tillegg tar med de som er utsatt for mobbing i arbeidslivet, eller på fritiden for øvrig, blir tallene enda mer dramatiske. At så mange mennesker i vårt land blir utsatt for fysiske eller verbale overgrep, er ikke annet enn sørgelig lesing.

Fokuset rundt problematikken har blitt mer synlig med årene, men vi har fortsatt en veldig lang vei å gå, før vi kan si oss måtelig fornøyde med innsatsen. Arbeidet mot mobbing og utenforskap har åpenbart et kraftig forbedringspotensial. Et godt selvbilde og følelsen av inkludering, er to av våre viktigste verktøy. At vi da setter inn nok ressurser hva gjelder psykiatri og andre nyttige tiltak av positiv karakter, er derfor avgjørende for den generelle folkehelsen.

Sett fra et samfunnsperspektiv, er dette et stort problem, men aller størst er problemet for de enkeltindividene som blir utsatt for disse feige handlingene. Noen makter, på tross av all motgangen, å riste av seg de traumatiserende opplevelsene med tiden, men for andre kan livet bli langt vanskeligere som følge av bagasjen de bærer med seg. Uansett er det ikke et menneske verdig å gjennomgå noe slikt.

Mange blir uføretrygdet som følge av senskadene mobbingen har ført med seg, noe som gir klart svar om hvor alvorlig deres situasjon er. For en stor andel mobbeoffer, blir smerten på sikt faktisk så stor, at de har forsøkt, og i verste fall klart å ta sitt eget liv. Da er tragedien komplett. Ett liv tapt som følge av mobbing, er ett for mye.

Ordets makt og måten vi opptrer på har langt større betydning enn det mange tenker over, både i positiv og negativ forstand.

Som medmennesker, kollegaer, lærere, politikere, hjelpeapparat, naboer, søsken, foreldre og venner, kan vi ikke være bekjent av å ha et miljø hvor mørke og destruktive krefter får vokse seg frem til en ondartet svulst, som når som helst kan sette inn nådestøtet.

Vi må begynne å bry oss mer om hverandre, løfte litt på sløret og se oss rundt, og gjerne statuere et eksempel om at ufine handlinger ikke er greit. Forebyggende arbeid er svært viktig, likeledes er det helt nødvendig å være der for de som allerede kjemper seg gjennom en tøff hverdag. Sammen kan vi gjøre underverker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke