Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
ABDISERER: Juan Carlos (t.v) overlater tronen til sønnen Felipe.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Modernisering av monarker
Den spanske kong Juan Carlos' avgang kan ha bidratt til å redde det spanske monarkiet. Her hjemme står kongefamilien støtt både hos rojalister og republikanere.

Publisert: 04.jun.2014 06:55
Oppdatert: 04.jun.2014 06:55

Også i Norge er synet på kongehus og monarki preget av motsetninger. På den ene siden mener mange at monarkiet er en anakronisme. Det hører ikke hjemme i vår tid at mennesker fødes inn i en stilling.

Likevel står den norske kongefamilien høyt i kurs, selv blant innbarkede republikanere. Meningsmålinger antyder en oppslutning mellom 60 og 80 prosent i folket, litt avhengig av hvem du spør og når. Uansett udiskutabelt sterke tall.

Går og bevarer

I Spania er arbeidet med å endre grunnloven i gang, slik at Juan Carlos kan gå og sønnen Felipe overta. Samtidig strømmer folk ut i gatene med krav om folkeavstemning om hvorvidt landet fortsatt skal være et monarki.

Folkeavstemning blir det ikke, men debatten og monarki-motstanden har sin forklaring: Kongen har dummet seg ut, ikke minst da han tok med seg elskerinnen og dro på elefantjakt i Afrika midt under finanskrisen.

I våre dager er de kongelige ikke lenger «utpekt av Gud» – slik det i sin tid het i Grunnloven. Konger er konger i dag fordi de gjør en god jobb som konge.

Selv om Juan Carlos' dager som monark ikke direkte var talte, kan det hevdes at den upopulære kongen nå berger monarkiet i Spania ved å gå av.

Ulike grunner

De tre abdikasjonene ved de europeiske kongehusene det siste året, har ulike utgangspunkt.

Nederlands dronning Beatrix fulgte bare tradisjonen da hun abdiserte til fordel for sin sønn – Willem Alexander.

Da kong Albert av Belgia gikk av til fordel for sønnen Philippe, var det knyttet til dårlig helse. Og kanskje litt sviktende motivasjon, etter at Belgia satte verdensrekord i hvor lang tid et land kan bruke på å danne regjering i et moderne demokrati.

Må falle av

Nordiske kongehus har ikke tradisjon for abdikasjon.

Kong Harald (77) sier at han sitter så lenge folket vil ha ham, og dronning Margrethe (74) har sagt at «Jeg sitter til jeg faller av pinnen».

I Sverige nyter kong Carl Gustaf (68) ikke den samme popularitet som kollegene i Norge og i Danmark – men noe folkekrav om å slippe til kronprinsesse Victoria er det ikke.

Og med ett eneste unntak i nyere tid er det heller ikke tradisjon for abdikasjon i Storbritannia, der dronning Elisabeth (88) ser ut til å være fast bestemt på å sitte til hun blir båret ut og sønnen Charles (68) får slippe til.

Motstridende moderne

«Modernisering» er et fellestrekk for neste generasjon europeiske monarker, men i ulik grad og på ulikt vis.

Det norske kronprinsparet høster både ros og kritikk for sitt engasjement i saker som klima, miljø, innvandring og verdighet. Noen ser på det som en nødvendig tilpasning av den moderne kongerollen, andre kritiserer kongehuset for å være for politisert.

Nok en motsetning oppstår når kongefamilien man dels krever retten til å kunne gå relativt uforstyrret på kaffebar hverdagskledd og uten sminke, og på den annen side tar del i jetsettlivet med bobler, limousiner og lang ferie i eksotiske strøk.

På samme måte vil noen mene det skurrer når kongelige den ene dagen stiller i Operaen med en kjole til en kvart million kroner, og den neste snakker om hvor fælt det er med fattigdom i verden.

Sterkt, uansett

Sterkest har monarkiet stått når nasjoner bygges eller når det indre samholdet settes på sterke prøver – slik som under andre verdenskrig.

Ifølge DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim, forfatter av boka «Republikken Norge» som kom ut i mai, står kongehuset støtt i Norge. Ikke fordi monarkiet står sterkt som prinsipp, men fordi kongefamilien er populær og godt likt.

På den annen side framholdes det at kongehuset er samlende, nettopp fordi det ikke er politisk valgt. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke