17. sep
Høyhus: Oslo Raddison Plaza Hotell sett fra Postgirobygget.
 
«Monsterbygget» på Tjuvholmen
I juni 2017 skrev HA at investor og hotellbygger Arthur Buchardt hadde inngått en opsjonsavtale med Hamar kommune om tomta aller ytterst på Tjuvholmen.

Publisert: 02.aug.2018 15:35
Oppdatert: 02.aug.2018 15:50

Buchardt ønsker å bygge 320 hotellrom i et høyhus på inntil 35 etasjer og 15.000 kvadratmeter.

Litt om andre høye «hus»: Oslo Plaza er 117 meter høyt. Hamar domkirke er 52 meter høy, og Arthur Buchardts «monsterbygg» er planlagt til 135 meter høyt. Med andre ord, bygget kan bli Norges høyeste hus.

Hedmarken Interkommunale Brann- og redningsvesen har på forespørsel opplyst at det høyeste punktet de kan nå med sitt utstyr, er 32 meter, og dette betyr – så vidt jeg kan forstå – at eneste mulighet eventuelle beboere i øverste etasje i høyhuset har – ved brann og blokkerte rømningsveier – er å bruke fallskjerm eller helikopter. Ingen av delene synes særlig hensiktsmessige i denne sammenhengen.

Atkomst til Tjuvholmen kan i dag kun skje gjennom den trange Victoria-undergangen eller over det såkalte «8-metersplanet», og ingen av disse atkomstene vil tåle en betydelig trafikkøkning til Tjuvholmen, som følge av en sterk utbygging der. Fylkesmannen har tidligere sagt nei til en ny vei på utsiden av jernbanelinja/Dovrebanen.

Hva som senere vil skje med Dovrebanen gjennom Hamar sentrum, står foreløpig åpent.

Planarbeid på Tjuvholmen. Det arbeides nå angivelig med å få utarbeidet en såkalt områdeplan for Tjuvholmen, hvori det også innarbeides plass til flere andre nye næringsbygg. Dersom det, mot formodning, skulle skje, vil Tjuvholmen – etter mitt syn – være ødelagt for all fremtid for dem som ønsker å beholde Tjuvholmen som en grønn perle og tilgjengelig for alle som ønsker seg til mjøsstranda.

I et avisinnlegg 11. juni i år skrev jeg «Det virker forunderlig når Hamar kommune gir rådmannen fullmakt i denne sammenheng lenge før kommunens arealdel er ferdig behandlet i kommunens folkevalgte organer og godkjent av overordnet myndighet.

Jeg tror mange innbyggere og skatteborgere støtter meg når jeg her ber ordføreren – i denne avis – gi en fullstendig og dekkende informasjon om den fullmakt rådmannen har fått i denne saken».

Noe svar er, til dags dato, ikke kommet fra ordføreren. Nå må politikerne i Hamar og byens innbyggere våkne opp og nøye tenke over hva som er i ferd med å skje på Tjuvholmen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke