buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Moren eneste skyldige?

Publisert: 12.sep.2019 15:55
Oppdatert: 12.sep.2019 16:06

«Er moren eneste skyldige?» Dette er overskriften i en artikkel i Klassekampen. Det dreier seg om den såkalte Valdres-saken, da en 13-årig jente – en spisevegrer – døde under en hyttetur sammen med sin mor. Høyesterett har avsagt sin endelige dom, moren ble dømt til tre års fengsel for; «Med fengsel inntil seks år straffes den som ved trusler tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandler - - - » , i dette tilfelle et spisevegrende barn.

En spisevegrer skjuler sitt forsett, spiser, men går på badet og kaster opp igjen alt som er spist. Avmagringen kommer langsomt, og situasjonen kan være farlig allerede når avsløringen finner sted. Moren er kommet i den vanskeligste situasjon en forelder kan komme i. Barnet nekter fortsatt å spise, er ikke mottagelig for råd eller instrukser fra sin mor, eller andre i omgivelsene. Helsevesenet på flere steder var inne i bildet en rekke ganger. Gjennom helsesøstre, fastleger, psykologer. Også PP-tjeneste, BUP og Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling. Altså, et stort apparat til tjeneste, uten at dette betød at barnet fikk den livreddende bistand som måtte til: Ta henne ut av hjemmet og anbringe henne et sted hvor hun ble tvangsforet under overvåkning og innesperring. Verken mor eller datter var i stand til å håndtere en slik situasjon. Utgangen på saken var etter hvert klar for alle, i og med at det offentlige apparat ikke foretok seg noe effektivt.

Barnet dør, situasjonen kom så langt at hun ikke var til å redde, uansett. Moren dømmes av Høyesterett til tre års fengsel. Dekker seg bak «eller andre krenkelser», siden de ikke finner et enkeltpunkt som kan benyttes. Det offentlige helsevesen fritas for skyld. Hva ville barnet ha tenkt, om hun hadde visst at hun forårsaket lang fengselsstraff for sin mor?

Høyesteretts dom er feil. Det er det offentlige helsevesen som skulle vært stilt til straffansvar i et slikt tilfelle. Siden de visste om saken, lenge, uten å handle. Moren uten ekspertise eller mulighet, levde lenge natt og dag med at datteren ville gå til grunne. Siden hun ikke ble tatt hånd om av de ekspertene som visste og kunne. Moren, helt uten ekspertise eller mulighet skal kastes i fengsel? Justismord?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat