17. sep
 
Moro med språk

Publisert: 31.okt.2018 15:42
Oppdatert: 31.okt.2018 15:45

Jeg kjørte meg en dag fast med rullestolen mellom noen andre møbler, en hjelpsom venn sa da at jeg måtte rygge litt bakover. Jeg repliserte med å si, er det ikke lettere hvis jeg rygger forover. Det er vel ingen tvil om hvilken vei det går om man rygger.

Etter denne episoden har jeg tenkt på det nye ordet, skalere, som politikere bruker titt og ofte. Jeg har trodd at hvis et problem skalerer, vil problemet vokse, artig blir det da når retorer sier at problemet vil bare oppskalere. Jeg syns at dette ligner litt på å rygge bakover.

Jeg vokste opp med bare nynorsk språk, men jeg er ingen trofast tilhenger av det språket. Det blir bare irritasjon når, språkfanatikerne finner på nye merkelige ord i istedenfor godt innarbeidde ord. Det ble veldig forferdelig da kommunestyret i en vestlandsk kommune vurderte en søknad fra en innbygger som ønsket å sette opp en støttemur.

I lokalavisen ble det referert at kommunestyret hadde avslått en søknad om å sette opp en «stydjemur». Jeg syns det var en svært dårlig nynorsk fortolkning av støttemur. Alle dialekter har sine kjennetegn. Hedmarkingene poengterer setningene med å si «vet du». Trønderne har sitt eget «da sjø». I min hjembygd, var det en eldre herre som avsluttet alle setninger med et «ser du». Han fikk da også klengenamnet Serduen. Bergenserne poengterer med et «Sa -ant».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke