15. sep
Moske: Bygget som huser den omtalte moskeen i Stangebyen.
 
Moskeen på Stange
Hamar Arbeiderblad har to dager på rad hatt oppslag om en «ukjent» moské i Stange.

Publisert: 11.des.2017 15:38
Oppdatert: 11.des.2017 15:44

Slikt er selvfølgelig interessant for en religionsforsker i nærmiljøet. Jeg kjenner ikke saken i detalj, men en del informasjon er enkelt og offentlig tilgjengelig:

1. Islamsk Kultursenter Stange er registrert i Enhetsregisteret 30. mars 2016, med organisasjonsnummer 813 918 102.

2. Islamsk Kultursenter Stange har søkt om og fått statlig tilskudd som livssynssamfunn i 2017. Det betyr at de også er berettiget til - og muligens har fått? kommunalt tilskudd fra Stange kommune etter Lov om tilskott til livssynssamfunn § 3.

Reguleringen og bruken av den aktuelle eiendommen i Stange sentrum er selvfølgelig en sak for kommunal saksbehandling. Dette vet jeg ingenting om. Men intervjuet med Sp-politiker Aasa Gjestvang i HA fredag og spesielt Hege Storhaugs omtale av saken på nettstedet rights.no tyder på atskillig forvirring og sammenblanding av debatter og argumenter. Gjestvang beklager manglende åpenhet. Slik hun er sitert, kan hun leses slik at hun mistenkeliggjør det aktuelle miljøet for praksiser som er uakseptable i det norske samfunnet.

Nå hadde det neppe vært noe sjakktrekk å drive «hemmelig» virksomhet i Stange sentrum, og institusjonen er altså offentlig nok. Storhaug spør retorisk: «Hva hadde reaksjonen vært dersom vi snakket om ulovlig etablering av en kristen sekt?» Til dette er å si at «kristne sekter» har vært tillatt i Norge siden 1845, og at det er fri religionsutøvelse og forsamlingsfrihet i Norge etter Grunnloven §§ 16 og 101.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke