hacklink
18. sep
Temperatur: Eiliv Sandberg rapporterer jevnlig om været for HAs lesere.FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
Mot normalt - den van- skelige temperaturen
I HA tirsdag 5.mai kommer Tom Østlie med interessante betraktninger om været og spesielt om temperaturene i årets første måneder.

0
Publisert: 15.mai.2015 04:00
Oppdatert: 15.mai.2015 10:03

MENINGER

Hans budskap er at han etter å ha målt temperaturene både i februar, mars og april i år, har funnet at de var kaldere enn mange foregående år. Han stiller spørsmål ved om mai også blir kaldere enn fjorårets. Blir den det, tar han det for gitt at avisene likevel skriver om en «varm mai».

Sagt på en annen måte; avisene snakker hele tiden om at det er varmere, mens Østlie har målt at det er kaldere i forhold til mange av de tidligere år. Østlies observasjoner er det ikke noe galt med, han har målt temperaturer i mange år. Men når han plukker ut noen år som har vært varmere enn april i år, da blir sammenligningen haltende i forhold til de offisielle sammenligninger.

Når meteorologene for eksempel skal si noe om en måned har vært varm eller kald, så har de alltid den såkalte Normalen som sammenligning og som referanse. En kan alltid sammenligne mot fjoråret, eller noen valgte tidligere år, men det gir ikke det offisielle bildet av temperaturen. Det er dette som gjør det hele litt vanskelig, og som jeg skal prøve å forklare.

Hele saken bunner i hvordan normalen er definert. For å forenkle litt holder jeg meg til temperaturen for april måned. Den normale døgnmiddeltemperaturen for april for Kise på Nes defineres som gjennomsnittet av døgnmiddeltemperaturen for april på dette stedet i 30 år. Og det viktigste av alt, den 30 års perioden som gjelder nå er perioden 1961-1990. Når vi kommer til 2021, så blir det en ny normal nemlig 1991-2020.

Her vil mange med en gang reagere, og det med rette. Å sammenligne april 2015 med gjennomsnittet for 1961-1990, kan en hevde blir håpløst fordi 1961-90 ligger så langt tilbake i tid, og vi fanger ikke opp de milde vintrene fra 1970-tallet og framover. Men definisjonen av en normal er internasjonalt, og brukes av en rekke land.

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt sier det slik til meg: «Når det gjelder normalperioder er vi veldig klar over at Normalen ikke akkurat er normal lenger. Vi jobber med saken, men i overskuelig fremtid kommer vi til å ha 1961 - 1990 som normal. Men i stadig flere tjenester benyttes både 1971 - 2000 og 1981 - 2010. Det er en ganske stor jobb å beregne nye normaler, og vi har ikke prioritert det».

For å se hvordan det vil slå ut å bruke de uoffisielle normalene («Normal») som Hygen viser til, har jeg beregnet disse temperaturene for april på Kise. Jeg har også tatt med perioden 1991-2015 i tillegg til den offisielle normalen. Resultatet blir som vist i tabellen i faktaboksen. Tallene viser at april i år var varmere enn normalen og «Normalene». Tallene viser også med all tydelighet at april har blitt varmere og varmere siden den offisielle normalperioden. Det kunne jeg også ha vist at de andre månedene i vinterhalvåret har blitt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke