Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Innlandsutvalget: Næringsminister Monica Mæland (H) mottok rapporten av utvalgsleder Sverre Narvesen.
FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM
 
Motoren for Innlandet
Innlandsutvalget har presentert en rekke gode tiltak som kan bidra til å skape en sterkere og mer attraktiv region.

Rapporten ble overlevert til næringsminister Monica Mæland 10. november. Nå begynner den viktige jobben med å sette strategien ut i livet.

Det er viktig at Innlandet har en felles plan for næringsutvikling, innovasjon og vekst i et regionalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Vi har mange regionale og lokale planer – men har manglet en overordnet «masterplan».

Vi har befunnet oss i «oljeskyggen», men mens Vestlandet sliter med omfattende omstillingstiltak i næringslivet har Innlandet blant landets laveste ledighet. Få regioner er bedre rustet for det «grønne skifte» og en omstilling mot bærekraftig og fornybar produksjon og et grønnere samfunn.

Vi har store skogressurser, fornybar energi, et bærekraftig landbruk og ikke minst verdensledende bedrifter innen bærekraftig avl og befruktning. I tillegg har vi et naturbasert reiseliv som har et stort potensiale for videre utvikling.

Innlandets næringsliv består i stor grad av mange små bedrifter, som i liten grad bruker forskning- og utvikling. Samtidig har vi sterke næringsmiljøer og bedriftsklynger som kan lede oss inn fremtiden.

Her står kompetanseklyngen NCE Raufoss i Raufoss industripark, sammen med bioteknologiklyngen Arena Heidner i Hamarregionen sterkest. Andre bransjer som er viktige for Innlandet har stort potensial. Bra initiativ er underveis, ikke minst innen tremekanisk industri, informasjonssikkerhet og reiseliv.

Vi i virkemiddelapparatet er godt rustet for å bistå Innlandets innovative bedrifter. Statsbudsjettet viser at regjeringen gir forsknings- og innovasjonspolitikken en avgjørende rolle for omstillingen vi må gjennom. Forskningsrådets budsjett er økt med nesten ti prosent.

Innovasjon Norges budsjett er foreslått økt med 338 millioner. Det gir totalt mer enn seks milliarder til rådgivning, tilskudd og lån til næringslivet. Særlig vil vi fremheve det offentliges rolle i å gå foran som krevende kunde for leverandørindustrien. Mange av morgendagens løsninger må være en følge av at det offentlige som en betydelig innkjøper er med og utvikler nye løsninger som kan ha et internasjonalt marked. Kommuner, fylkeskommuner, statlige etater og selskaper i Innlandet kan spille en betydelig rolle.

Vi mener Innlandsutvalget foreslår riktige og viktige tiltak. Sats på Innlandets industri, bioøkonomi, informasjonssikkerhet, reiseliv, spill og underholdning og innovasjon i offentlig sektor. Utvalget foreslår videre et Forskningsløft for Innlandet, som vil øke samarbeidet mellom høgskoler/universitet og næringsliv, og at det etableres et nasjonalt senter for bioøkonomi.

Innlandet har et variert næringsliv og mange spennende forsknings- og innovasjonsmiljøer. Men skal vår region bli en vinner i fremtidens verdiskaping, må vi ta tak i det store omstillingsbehovet og potensialet for nyskaping.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke