16. sep
Drone dronefoto dronebilde flyfoto Hamar mai Tjuvholmen båthavn båter solskinn sommer sommervær Original bildetekst:
 
Mulig forlenget båtsesong
Tjuvholmen: Hamar Seilforening feirer 80-årsjubileum og er en svært aktiv bruker av Tjuvholmen med alle dens fasiliteter.

Publisert: 22.mai.2018 13:22
Oppdatert: 23.mai.2018 10:43

Seilforeningen driver alt fra jolleseiling for barn- og ungdom til regatta og turseiling for alle aldersgrupper.

I utredninga (Rambøll, 2017): Lokalisering av ny småbåthavn i Hamar står det at kommunen ønsker å kunne legge til rette for båtliv som en del av kvalitetene ved det å bo i Hamar og nær Mjøsa.

Alternativ 1B: Utvidelse av småbåthavna på Tjuvholmen mot sørvest vil representere en svært god løsning med totalt 800 båtplasser.

LES OGSÅ: HAbloggen: Høyt hotell på Tjuvholmen - eller ikke

En viktig forutsetning er at det bygges en ny rampe for opptak og utsetting av båter, samt mastekran for seilbåter i det utvida området. Dette vil kunne forlenge båtsesongen på Mjøsa med en måned, mens nåværende utsettingsrampe er dimensjonert for normal vannstand.

I motsetning til dette vil «ingen vinteropplag» (Rambøll, s. 26), representere det verst tenkelige scenarioet. Isolert sett lar ikke dette seg gjennomføre. Allikevel er dette nevnt som intensjon i flere av kommunens planer.

Fjelking Service bruker i dag med 10 minutters intervaller pr. båt inntil to uker på å få tømt vinterlagret på Tjuvholmen med sin truck.

«Ingen vinteropplag» vil kreve spesialtrailere, omfattende sikring av last og inntil to timers intervaller pr. båt. Med 40 timers uke vil det gå med ti uker på å få satt ut disse båtene.

Alternativ 1 B vil innebære 260 nye båtplasser og ytterligere 5–10 uker for å få ut de største av disse båtene, opptak vil ta noe lengre tid.

Totalt vil dette innebære mer enn 1000 trailerpasseringer, fire pr. båt via Koigen og veinettet fram til undergangen ved kornsiloen, den eneste som er høy nok til slik transport.

Fartsdumpene kan skade båtene, og ikke minst vil barn og unge være sårbare for tungtrafikk i et slikt volum. Og hva med miljøforurensning?

Et tredje alternativ kan bidra til å løse noen av utfordringene Hamar kommune står overfor. En privat interessent har levert en skisse til Stange kommune som omhandler en mulig utbygging av en marina med vinterlagring utenfor HIAS i Stange.

Flere forutsetninger for realisering av prosjektet er imidlertid uavklarte:

For det første må overordnede myndigheter som fylkesmann m.fl. ikke legge inn innsigelser. Dersom disse eller Stange kommune vender tommelen ned er Hamar kommune og båtfolket like langt. Kommuneplanen for Stange skal dessuten ferdigstilles først etter kommuneplanen for Tjuvholmen.

Det vil m.a.o. være avgjørende at overordnede myndigheter og plansjefene i Stange, Ringsaker og Hamar tar kloke grep i ukene som kommer som kanskje kan komme båtfolket i hele regionen til gode.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke