Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Muligheten som forsvant

0
Publisert: 07.mai.2015 15:27
Oppdatert: 07.mai.2015 15:28

Etter at NRK har forsynt oss med store mengder krigshistorie fra første og andre verdenskrig, sitter jeg igjen med spørsmålet: Hvorfor i all verden ble ikke dette unngått?

Historikere har konkludert med at behandlingen Tyskland fikk etter første verdenskrig med landavståelser, gjeldsbyrde og først og fremst forsmedelig tap av ære, var den egentlige årsaken til annen verdenskrig. Slik behandler man ikke en kulturnasjon som dessuten var et keiserdømme. Uten nedlatenheten i Versaitraktaten ville det ikke vært mulig å få det tyske folk til å gå inn for «Das dritte Reich» og annen verdenskrig kunne vært unngått. Hatet formørket dømmekraften hos diplomatene.

Nå har man gjort samme feilen igjen. Neglisjert en stormakt der begrepet ære fremdeles betyr være eller ikke være for det store flertall, nemlig Russland. La oss se forbi løgnene som Putinrussland produserer i den pågående propagandakrigen, og heller fokuserer på hvordan USA og Europa opptrådte i møte med et globaliseringsvennlig Russland ved starten på århundret.

Hvordan føltes det egentlig å være ansvarlig for Russlands sikkerhet da Nato foretok sin utvidelse østover i 1999, eller da EU bestemte seg for å ta opp sju nye østeuropeiske medlemmer? Putin holdt tale i den Tyske Bundestag 2001 der han blant annet sa: «Vi snakker om et partnerskap. I virkeligheten har vi imidlertid ikke lært å stole på hverandre ennå. Til tross for de mange søte formuleringene, fortsetter vi med å yte motstand i det skjulte. For tiden blir avgjørelser mange ganger tatt uten at vi overhodet er spurt. Så blir vi i ettertid bedt om å bekrefte dem. [..] Vi burde spørre oss om dette er normalt, om dette er et ekte partnerskap.»

Etter 2001 begynte Putin den største militære opprustningen i moderne tid. Det er i denne sammenhengen vi kan forstå den hardhendte behandlingen av oligarkene og de næringslivslederne som ble for mektige i forhold til staten. Det skulle skaffes penger til opprustning, og demonstreres hvem hadde makten.

Russland ble aldri tatt opp som en troverdig del av fellesskapet i vesten. Det er mange grunner til det. Den viktigste er vel at krigsindustrien som i USA i realiteten kan overstyre senatet, så seg tjent med sitt gamle fiendebilde av Russland. Dermed forsvant en gyllen sjanse til å overvinne sårene etter den kalde krigen. Hvor var Europas politikere?

Ingen har brukt krefter på å fortelle oss at Krimhalvøya var russisk til 1952 og at dette området i Sovjettiden var ansett som en selvsagt del av moderlandet. Men annekteringen holder selvsagt ikke folkerettslig sett.

Det Putinrussland vi ser i dag er en karikatur av et demokrati, brutaliteten øker på samme måte som i Hitlertyskland. Putin vil gjenvinne Russlands ære og maktstatus. Det krever mer land og det har han tenkt å skaffe ved hjelp av hæren. For Europas mennesker er det hjerteskjærende å skulle begynne å se på et av verdens kanskje vennligste folk som fiender igjen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke