hacklink
18. sep
 
Mulighetene er mange og store i Hamar
Ole R. Østby etterspør i et innlegg i HA 28. desember hvilke muligheter Hamar egentlig har.

0
Publisert: 01.jan.2016 04:00
Oppdatert: 01.jan.2016 04:00

Meninger

Hvis jeg tolker ham rett, ser han for seg verken befolkningsvekst eller vekst i skatteinntekter. I tillegg mener han byen er overdimensjonert.

Jeg tror han tar feil. Inntektssystemet til kommunene er skrudd sammen slik at hver kommune får inntekter etter antall innbyggere. I tillegg spiller demografiske og geografiske forhold en rolle; antall eldre og yngre i befolkningen, reiseavstander og andre faktorer. Hvis en kommune vokser mer enn landsgjennomsnittet, får kommunen en større andel av de statlige overføringene. Det ligger Hamar an til å gjøre i 2015, og etter min vurdering er det gode muligheter for å lykkes med dette også i årene som kommer. Det forutsetter at vi driver en aktiv utvikling av kommunen med høy og økende boligbygging.

Den andre delen av inntektssystemet er skatteinntektene. Fra 2017 får kommunene beholde en større andel av bedriftsbeskatningen. Hvis vi tiltrekker oss flere bedrifter, betyr det høyere skatteinntekter. Derfor blir aktiv næringsutvikling enda viktigere for å lykkes fremover. Hamar har vært gode på å tiltrekke seg nye arbeidsplasser. Jeg mener vi har gode forutsetninger for å lykkes med det fremover også. At Hamar blir «politihovedstaden» i Innlandet, er ett eksempel på det.

Østby peker på at kommunens primæroppgaver er barnehager, skoler og eldreomsorg, altså tjenesteproduksjon. Joda, dette er helt sentrale oppgaver, men kommunen har også en rolle som samfunnsutvikler. Å utvikle torg, idrettsanlegg, lekeplasser og gater er også en kommunal oppgave.

Hvordan byen ser ut og oppleves, betyr mye for innbyggerne, ikke minst de vi skal rekruttere fremover. Jeg mener det er grunn til å være stolt av hvordan Hamar er utviklet de siste årene. Det har utvilsomt bidratt til å gjøre kommunen mer attraktiv for nye innbyggere.

Politikerne i Hamar har vedtatt et stramt budsjett for 2016. Det mener jeg var riktig og viktig. Kommunen er til for innbyggerne, og vi som forvalter betydelige offentlige midler, må kunne dokumentere at vi gjør det på en effektiv måte. Men vi kan ikke bare tenke på drift, vi må også stimulere til utvikling. Det har Hamar vært gode på tidligere. Jeg tror vi kan bli enda bedre framover. Ikke minst derfor mener jeg mulighetene er mange og store i Hamar i årene som kommer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke