15. sep
 
Mulighetsstudienes muligheter
Jernbanedebatten i Hamar

Publisert: 14.sep.2016 04:00
Oppdatert: 14.sep.2016 09:10

Jernbaneverket (JBV) har lagt frem et mulighetsstudium for vestlig jernbanetrasé. En besnærende og fin tegning av en bydel på brygga. Det kan være de som tror at dette gir Hamar en mulighet til å si ja til kulvert og tunnel vestover. Ikke bare det, men også hvilken mulighet vi har til å få en ny stor bydel på kjøpet. Kort og godt, hvilke muligheter JBVs mulighetsstudie gir Hamars befolkning.

LES OGSÅ: Underlige allianser i jernbanesaken

Fakta rokker litt ved denne oppfattelsen. Fakta er at JBV bare rydder etter seg. Fakta er at massene som graves ut i kulverten deponeres i båthavna. Resten av mulighetene i mulighetsstudien må kommunen stå for.

Denne mulighetsstudien gir JBV mulighet til å legge jernbanen på bro over båthavna. Det er lite sannsynlig at Hamars befolkning gir et kommunestyre tillatelse til å endre en historisk byplan. Eller skal vi la JBV overta byplanleggingen? Fakta er at vi er i ferd med å miste styringen over utviklingen av egen kommune.

Hvorfor har ikke Hamar og Stange planlagt hvordan tilflyttingen skal styres? Boområder utpekes ad hoc, uten tanke på kommunikasjon og miljøpåvirkning. Hvor er mulighetsstudiene for sentrumsnær boligutvikling av Børstad, Tommelstad og Vien? Hvor er mulighetsstudien for utvikling av Espern og jernbaneområdet? Hvor er mulighetsstudien for Åkershagan og Arstadlia med god kommunikasjon til en stasjon ved Vikingskipet? Hvor er mulighetsstudien for utvikling av Midtstranda til en stasjons-nær boligutvikling kombinert med handel?

Kort sagt. Hvor er mulighetsstudiene som viser JBV og omverdenen våre muligheter for regionutvikling?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke