23. okt
 
Munnhuggeriet mellom Einar Busterud og Arbeiderpartiet

0
Publisert: 25.jan.2016 04:00
Oppdatert: 25.jan.2016 04:00

Man registrerer fortsatt et visst munnhuggeri de to største politiske listene i mellom, vedrørende Hamars økonomiske uføre.

Når man bygger et hus, er investeringskostnader en ting, drifts- og vedlikeholdskostnader noe annet. Felles for dem er at de begge må regnes inn i budsjettet. Drifts- og vedlikeholdskostnadene er ofte mye høyere enn kapitalkostnadene. Dette ser det ut som begge de største politiske listene har glemt.

Altså, kommunens store investeringer de siste årene har påført kommunen en enorm økning i drifts- og vedlikeholdskostnader. Det er to måter å møte dette på. Den ene måten er å øke prisene på de aktivitetene som huses av de nye investeringene, slik at dette kan dekke de økte kostnadene. Dette skjønner ikke folket, og de vil ikke være med på det, og derfor tør ikke politikerne å gjøre det.

Den andre måten er å gjøre byen så attraktiv for nye innbyggere at besøkstallene i de nye husene øker, slik at dette kan kompensere for de økte kostnadene. Dette kan blant annet gjøres ved å tilby landets beste barnehager, og landets beste skoler. Og dernest åpne byen mot Mjøsa, og tilrettelegge for en dobbeltsporet, framtidsrettet jernbane, gjennom byen, og vekk fra strandsonen. Snarest. Dette skjønner ikke politikerne, og de vil ikke være med på det.

Derfor gjenstår bare den siste nødløsningen, og den går gjennom en dramatisk svekkelse av kommunens primærtjenester. Dette er også den mest brukte løsningen hos alle de bykommuner som har gjennomgått den samme utviklingen som Hamar de siste årene. Dessverre.

Look to Drammen, er et slagord som har blitt brukt på byutviklingen i Hamar. Ja, ser vi på Drammen, så har Drammen blant annet mye, mye høyere egenandel på hjemmehjelptjenester enn det Hamar har. Regningen må betales. I Hamar også nå.

Det som dog skremmer mest, er at vi nå har en ordfører som i sin evneløse desperasjon, stiller spørsmål om kommunen i det hele tatt skal betale regningen for det vedlikeholdet i Vikingskipet kommunen har forpliktet seg til. Ja, vel. Dette er selvsagt midler som kommunen gjennom mange år skulle og burde ha satt av. I stedet har pengene blitt brukt til nye investeringer som skyter driftskostnadene ytterligere i været.

Og jeg som trodde vi hadde en ordfører som skulle ordne opp i økonomien. I stedet kan det se ut til at han vil dumme oss ut for hele nasjonen.

Kommunen må selvsagt stå for sine forpliktelser. Da må man heller vurdere å selge noe av det kommunen har kostet på seg de senere år. Treningsstudio og velværeavdeling i Ankerskogen, for eksempel.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke