15. sep
8. MARS: Fjorårets tog i Hamar, lengre enn på lenge.FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Mye står på spill
8. mars i fjor mobiliserte den blåblå regjeringen til tidenes oppmøte i 8. mars-togene i hele landet.

0
Publisert: 07.mar.2015 04:00
Oppdatert: 07.mar.2015 08:21

MENINGER

Folk tok til gatene i protest mot regjeringens angrep på abortrettighetene gjennom forslaget til reservasjonsrett for legene. Ikke før hadde siste appellen stilnet på torget i Hamar før statsminister Erna Solberg rykket ut på TV og sa hun ikke kunne forstå hvorfor dette hadde blitt en så stor sak. Folk hadde misforstått. Folk tok feil.

Et år har gått, men desverre har året og regjeringen gitt oss enda flere likestillingsfiendtlige saker vi må ta til gatene og protestere mot 8. mars i år. Av de store sakene regjeringen mener folk ikke forstår, og som vil ramme kvinnelige arbeidstakere hardest, er forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven som Stortinget nå har til behandling.

Regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, med midlertidige ansettelser uten vilkår, mer overtid, lengre vakter, mer søndagsarbeid og mindre lønn for beredskapsvakter, er ikke bare det motsatte av det norsk arbeidsliv trenger, men de er negative sett i et likestillingsperspektiv. Endringene rammer kvinner hardest. Kvinner er allerede overrepresentert i løse tilknytningsformer i arbeidslivet som midlertidige ansettelser og deltid, med de negative følger det får for muligheten til å planlegge fritid, økonomisk selvstendighet og forutsigbarhet, muligheten for huslån og tryggheten til å kunne planlegge. Nå blir det mer av dette.

Regjeringens forslag til endringer i arbeidstidsordningene vil ramme de kvinnedominerte omsorgsyrkene hardest. Muligheten for alternative turnuser har man allerede i dag gjennom fagforeningene sentralt. Ni av 10 ønsker blir innvilget forutsatt frivillighet og trygghet for at det ikke går på bekostning av helse og sikkerhet. Denne sikkerhetsventilen vil regjeringen fjerne, og legge ansvaret over på den enkelte ansatte og de tillitsvalgte lokalt. Resultatet kan bli at det blir vanligere med ekstremt lange vakter, og vanskeligere å si nei. Dette vil ramme kvinners deltakelse i arbeidslivet, og både Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Arbeidstilsynet, en samlet arbeidstakerside og Likestillingsombudet advarer om at konsekvensene vil bli at mange kvinner velger å gå ned i stilling og arbeide deltid, samt at sykefravær og uførhet i yrkesgruppene kan øke.

Dette er negativt for arbeidslinja og for den enkelte og det motsatte av det norsk arbeidsliv trenger. Summen av forslagene om mer midlertidige ansettelser, endringer i arbeidstidsbestemmelsene med lengre vakter og mer overtid, vil bidra til å sementere den kjønnstradisjonelle arbeidsdelingen. Sammen med regjeringens politikk på andre områder, slik som fjerning av tiltak mot ufrivillig deltid, økning av kontantstøtten, kutt i barnehageplasser, fjerning av fedrekvote og angrepet på abortrettighetene har den blåblå regjeringen en gang for alle vist at den tar likestillingsnorge i feil retning.

Regjeringen kaller det en politikk for fleksibilitet og frie valg. Jeg kaller det høyt spill med samfunnets viktigste ressurser, kvinnene i arbeidslivet. De er nemlig verdt mer enn oljeformuen vår. Men Statsminister Erna Solberg mener vel i år som i fjor at dette ikke er en stor sak, og at kvinnene som frykter for lønns og arbeidsvilkår i år også tar feil 8. mars.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke