16. sep
 
Mye stemmer ikke
Pelsdyrnæringen.

Publisert: 17.feb.2016 04:00
Oppdatert: 17.feb.2016 11:01

Ingrid på 13 år skrev om pelsdyrnæringen i HA 10. februar. Det er kjempebra å engasjere seg for dyrevelferd, men hun skriver mye som ikke stemmer med virkeligheten i norske pelsdyrgårder.

Pelsdyrene er en like naturlig del av norsk landbruk som ku, sau og kylling. I tillegg til pels, produserer pelsdyrnæringen også biprodukter som biodrivstoff og sementkomponent.

Den internasjonale etterspørselen av pels er stor. Da er det viktig at pelsen kommer fra gårder som tar vare på dyrene. Først og fremst må vi huske at det er forskjell på ville dyr og produksjonsdyr. Norske pelsdyr er domestisert i over hundre år. Det betyr at dyrene er godt tilpasset miljøet de lever i. Da jeg jobbet på en pelsdyrgård i Vestre Toten, hjalp jeg til med å håndtere dyrene. De var hverken aggressive eller menneskesky – tvert i mot.

Minken og reven har god plass. Minken har blant annet liggehylle, aktivitetsobjekter og et eget rom med halm. Da jeg jobbet på gården, så jeg at dyrene hadde det godt. Dyrevelferden i den norske pelsdyrnæringen er bra.

Det kan vi blant annet lese om i Mattilsynets årsrapport, som fastslår at det ikke er mer skader og sykdom blant norske pelsdyr enn i andre husdyrnæringer. Næringens helsetjeneste registrerer også lave skadetall. I perioden etter valpingen, var antall mink med nedsatt allmenntilstand kun 0,02 prosent.

Pelsdyrnæringen i Norge fremstilles ofte skjevt. Derfor oppfordrer jeg Ingrid og alle som er interessert, til å besøke en gård for å se den norske pelsdyrnæringen med egne øyne.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke