9. des
Illustrasjonsfoto: Trond Lillebo
 
Det er en myte at jakt er viktig for dyr og natur
I HA 11. oktober tar Eldar Berli i Norges Jeger- og Fiskerforbund og Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv et oppgjør med dyrevernere som kritiserer jakta.

Publisert: 06.nov.2019 09.16
Oppdatert: 06.nov.2019 09.50

Innlegget fremstiller jakt som et gode for utøverne, dyrene og samfunnet, uten å nevne hva jakta forårsaker av lidelser for dyrene, ubalanse i naturen og tap av artsmangfold.

Jakt er ikke et gode for dyrene. Hver høst hører vi om skadeskyting - dyr som blir funnet selvdøde og andre som avlives i elendig forfatning.

Under drivjakt er målet å sette dyr i fart, og følgene blir ofte at dyrene skytes i fart - en jaktform som mangedobler faren for skadeskyting. Over halvparten av elgene er i fart når de skytes på, og mange får skuddet i magen. Likevel er drivjakt tillatt og utbredt.

Hadde det vært sant som NJFF bedyrer, at «jegerne har et stort hjerte for dyr og alle vil dyrene det beste», ville jegerne ikke skutt nær en halv million dyr i året, og de ville selv ha anmeldt lovstridig jakt og ryddet opp i egne rekker.

Skadeskytingen vi hører om utgjør bare toppen av isfjellet. Det er store mørketall. Den største andelen skadeskyting skjer på småvilt.

Det er anslått at en fugl skadeskytes for hver fugl som felles. En undersøkelse av ryper som lå døde under høyspentledninger viste at halvparten hadde hagl i kroppen.

Berli og Heimdal hopper lett over disse lidelsene, og fokuserer på at menneskene har nytte og glede av jakta. De trekker frem friluftsliv som viktig for helsa. De glemmer at man ikke trenger å skyte på dyr for å ha glede av friluftsliv.

De glemmer også at flertallet som ikke jakter får begrenset mulighet til å drive friluftsliv på grunn av jakta, og at jakt forringer livskvaliteten for mange mennesker.

Statsskog hevder at deres ansvar er å «sørge for at allmennheten får gå på jakt». Denne «allmennheten» består i jaktåret 2018/2019 av 139.770 jegere - 2,62 prosent av befolkningen.

Det er denne mindretallsgruppen som skal sikres friluftsliv det meste av året, på bekostning av flertallet som ikke jakter og aller mest på bekostning av dyrene.

Det overskuddet som det hevdes at jegerne høster av, eksisterer i mange tilfeller ikke. Når bestandene blir lave blir de mer sårbare for andre dødelighetsfaktorer, som jakt.

Det var begrunnelsen for at Miljødirektoratet ønsket å innskrenke jakttida på ryper, etter at artene kom på rødlista i 2015. Men sterke protester fra jegerhold og fremholdelse av vinterjaktas rekreasjonsmessige betydning for jegerne vant over vernehensyn.

Jakt som rekreasjon står så sterkt i Norge at artene ikke engang fredes i nasjonalparkene.

Med den nye viltforskriften som skal forenkle adgangen til å ta livet av en lang rekke dyrearter, går Norge enda et skritt i feil retning. Det biologiske mangfoldet ofres for jaktinteressene.

Vi lever ikke i istiden lenger, og jakttradisjoner kan ikke videreføres inn i en tid med masseutryddelse av dyr. Dyrelivet på jorda er halvert på 50 år.

Den største årsaken er habitatødeleggelse, den nest største årsaken er jakt. Husdyr og mennesker utgjør nå det meste av livet på jorda. Bare 30 prosent er ville fugler og 4 prosent er ville pattedyr.

Denne svinnende gruppen er vi opptatt med å regulere, holde nede på et minimum og drepe for rekreasjon.

Jakt er frykt for dyrene, smerter for de skadeskutte, lidelser for morløse kalver og sorg for mødre som mister kalven og fugler som mister maken.

Hjorten med avskutt kjeve som sulter i hjel, elgen som er skutt i magen og søker til vann for å lindre smerten, rådyret som prøver å ta seg frem med avskutt fot og rypa som ligger stille på ei fjellhylle med infeksjon i haglsårene - det burde vekke medfølelse og debatt, ikke avfeies som mytebygging.

Skal vi samles om gode løsninger må jegerne legge større vekt på dyrenes egenverdi og mindre på egeninteresse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke