hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Myter i «Kongens nei»

Publisert: 09.jan.2019 14:05
Oppdatert: 09.jan.2019 14:20

En myte er en usann historie som nærmer seg illusjoner og løgn. Myter dannes over alt og til alle tider, ikke minst innen krigshistorie. Nå er «Kongens nei» en god film. Men jeg har påpekt i tidligere innlegg at i filmens sluttfase oppstår en myte: At kongen sa nei til den tyske sendemann Brauer om å utnevne Quisling til statsminister, uten at det på forhånd forelå et vedtak om det fra regjeringen. Det gjorde det. Jeg vil anta at det skjedde i det hastestatråd i Nybergsund om morgenen 10. april 1940, som Helge Hafsal Karset nevner i sitt innlegg i HA 8. januar.

Når Theodor Abrahamsen i samme HA sier at «Haakon Lie er det dårligst mulige tidsvitne» på grunn av sin posisjon i Arbeiderpartiet, så faller det på sin egen urimelighet. Haakon Lie var aktiv og sto midt oppe i begivenhetene rundt 9. april, og forøvrig også resten av krigen. For sitt store og objektive forfatterskap om vår politiske historie ble han av UiO tildelt Eilert Sundts ærespris. Jeg anbefaler både Abrahamsen og andre å lese Haakon Lies bøker. Der står også sannheten uten myter, om det som skjedde ved krigsutbruddet i 1940.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke