16. sep
 
Nå gjelder det å skape innlendinger

Publisert: 26.feb.2018 14:55
Oppdatert: 26.feb.2018 15:10

Mjøssykehuset skal «skape» og behandle innlendinger. Nå må de sentrale fylkespolitikerne i forhandlingsutvalget på banen. Hele vår nye region, Innlandet, er inne i spennende tider. Hvordan skal det nye Innlandet rigges? Får vi endelig samling om et Mjøssykehus?

Innlandet er et mellomstort europeisk land. Størrelsen er det ingenting å si på: Hvis vi ikke hadde vært Innlandet, men et europeisk land, så hadde vi vært nummer 28 på lista i geografiske størrelse, med 24 land bak oss. En av de viktigste oppgaver framover kan beskrives med en kanskje litt haltende parallell: Det sies at etter at Italia var samlet til en stat i 1861, så kom statsminister d’Azeglio med sin berømte uttalelse: «Nå har vi skapt Italia. Nå gjelder det bare å skape italienere.».

Det samme kan vi si i Hedmark og Oppland: «Nå har vi skapt Innlandet. Nå gjelder det bare å skape Innlendinger.»

Nå må de sentrale fylkespolitikere på banen. Å skape Innlendinger vil si at vi identifiserer oss med den nye regionen. Identitet «skapes gjennom praksis..gjennom hva folk gjør», skriver Tor Selstad.

Kirken, skolen, sykehuset er institusjoner mennesker møtes og samhandler og utvikler identitet/tilknytning. Det tyngste identitetsskapende «tiltaket» nå er å få på plass Mjøssykehuset. Etter min mening må nå Forhandlingsutvalget, som Fylkestingene i Hedmark og Oppland har oppnevnt, komme tydelig og klart på banen. I «Avtalen om sammenslåing» heter det i avsnittet «Oppgaver og forholdet til staten»: «de nye fylkeskommunene må få.. ansvaret for.. oppgaver.. som er viktig for den regionale utvikling..».

Da må den viktigste identitetsmarkøren for det nye fylket, uavhengig av foretaksmodellen eller ikke, på plass. Derfor etterlyser jeg Forhandlingsutvalgets engasjement og syn på diskusjonen om Mjøssykehuset – nå må Per Gunnar Sveen, Aasa Gjestvang, Rune Øygarden, Even Aleksander Hagen, Aud Hove og Kari-Anne Gjønnes på banen! Nå må vi klare å stå løpet ut i Innlandet. Nå må vi klare å realisere Mjøssykehuset slik styret i SI har kommet fram til.

ordfører i Stange (Ap)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke