buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Tegning: Oddmund Mikkelsen
 
Nå utkjempes kampen om islam
Terror: «Jeg suis Charlie» har vært ukas parole. Men hva vet vi egentlig om kamp for ytringsfrihet, som har den på gullfat hver dag?

0
Publisert: 17.jan.2015 08:17
Oppdatert: 17.jan.2015 10:08

Hun er en av de mest lojale abonnentene, og har vært med oss flere tiår. Nå var hun så oppbrakt at hun måtte ringe. Hamar Arbeiderblad publiserte noen av tegningene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, to dager etter massakren som kostet 12 medarbeidere livet.

«Hvorfor gjør du dette? Forstår du ikke at dette er gale mennesker? Nå har du tatt dette hjem hit til Brumunddal!»Jeg forstår henne. Det er nettopp frykten for at dette skal skje her, hos oss, terroristene spiller på.

Når vi alle nå utroper oss selv til Charlie, kan vi jo minnes brumunddølene og brumunddalsslaget for drøye 20 år siden. Da Arne Myrdal spilte kynisk på de rasistiske miljøene i Brumunddal, sto de opp og viste at de ikke aksepterte det.

Som i dag viste de at de var mange, og at det i seg selv har en stor kraft. I dette ligger det også et håp om at en slik kraft kan påvirke framtida, slik vi nå håper at talløse markeringer for ytringsfrihet skal oppleves som et kraftfullt svar.Om ikke annet må Al-Qaida og andre fundamentalistiske ekstremister konstatere at forsøket på å likvidere Charlie Hebdo ikke ga ønsket resultat. Bladet gikk fra et opplag på 60.000 til fem millioner og er nå etterspurt over hele verden.

Men når vi nærmest kappløper om å prise ytringsfriheten, bør vi også forsøke å forstå hva slags slag som utkjempes. Som vår innringer så enkelt og presist uttrykte det; dette er en flokk gale mennesker.

I vår forståelige iver etter å støtte Charlie Hebdo, står vi i fare for å skape et bilde av en vestlig verden som nærmest utkjemper en krig mot islam, og derfor må forsvare grunnleggende rettigheter som pressefrihet.Så enkelt er det ikke.

Spaltisten Mohammad Usman Rana gir i en kronikk i Aftenposten et bredere bilde av terroren. I stedet for å betrakte det ensidig som et angrep på vestlige verdier, peker han på at terroren avdekker en dyp krise i den muslimske verden.

«Det brenner i islams hus» er påstanden til Rana. Det pågår en blodig kamp om muslimske hjerter og sinn.Dosent i islamske studier ved Cambridge University, Timothy Winter sier at det er ekstremistene som de siste tiårene har kapret islam.Hvem er de? Ekstreme puritanister som er åpne for å bruke av vold. Ofte unge menn med kriminell bakgrunn, som mangler inngående kunnskap om islam.Tar vi et lite sprang hjem ser vi at Arfan Bhatti akkurat nå er en av de mest profilerte religiøse lederne blant ekstreme norske muslimer.Men hva er hans bakgrunn? Ungdomsgjengen Young Guns i Oslo, torpedovirksomhet og vold har gjort ham til en gjenganger i norske fengsler. Alle terrorstatistikker viser at det er flest muslimer som er ofre for muslimske terrorister.De færreste husker den ti år gamle jenta ble brukt som selvmordsbomber. Samme helg som redaksjonen i Charlie Hebdo ble massakrert, ble hun sendt inn på markedet i den muslimske byen Maiduguri i Nigeria. Hun drepte ti mennesker.

Når «Je suis Charlie» ruller over facebook-profilene, kan man lett hengi seg til en kamp mellom «oss og dem». Ytringsfriheten er absolutt verd å kjempe for. Men kanskje har terroristene større mål enn bare dem som vil lage karikaturtegninger av Profeten Muhammed.

Avstanden mellom «oss og dem» er dessuten enorm. Frilanser Kashif Iqbal peker i Aftenposten på at det i den muslimske verden finnes mange lutfattige land hvor befolkningen bevisst nektes skolegang slik at det er lettere å kontrollere dem.

Livet er en kamp for å overleve. Gud er det eneste å klamre seg til, noe annet håp om et bedre liv finnes ikke. I deres perspektiv er bespottelse av profeten langt viktigere enn ytringsfrihet, som de ikke vet hva er fordi de aldri har hatt det.«Det er lett å klamre seg til ytringsfriheten når man sitter i et fritt, rikt land og har fått alt servert på gullfat hele livet», skriver Iqbal provoserende.

Ja, hvordan bruker vi vår dyrebare ytringsfrihet? Den andre store mediedebatten denne uka har handlet om fotballfrue Caroline Bergh Eriksen.

En profesjonell blogger som har lurt sine lesere ved å redigere bildene av seg selv, så hun får smalere lår og midje, og slankere rygg. Slikt er ikke bra når man lever av sitt utseende, og tilliten hos leserne. Om den er tapt for alltid, strides ekspertene om.?Slikt blir viktig når vi også vet at «Fotballfruen» er en stor nasjonal medieaktør. Hun har flere lesere på nett enn de fleste norske aviser, og en omsetning på bloggen på mer enn tre millioner kroner.

Det finnes bloggere som vet bedre hva angrep på ytringsfriheten er.

På sosiale medier spres nå historien om bloggeren Raif Badawi som i Saudi-Arabia er dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag for å ha dannet et nettverk som skal diskutere politiske og religiøse temaer.50 piskeslag faller hver fredag til offentlig beskuelse, inntil alle 1000 er utdelt. Hvis han overlever.Kampen om den frie ytring skjer overalt, ikke bare i Paris.Hvordan slokke brannen i islams hus?Det vi kaller «mainstream»-muslimer må ta tilbake sin religion, sier Mohammad Usman Rana.Vi andre må huske at det er fullt mulig å være praktiserende muslim og lojal europeer.God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat