Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Fysioterapeuter: Stemoderlig behandling, skriver Bas van den Beld.
FOTO: NTB Scanpix
 
Når du aldri blir ferdigbehandlet
Det skal godt gjøres å gå gjennom livet uten at du eller en i nær familie vil ha behov for rehabilitering.

Publisert: 09.nov.2015 04:00
Oppdatert: 09.nov.2015 08:51

For eksempel har 300.000 nordmenn en revmatisk diagnose, noe som betyr at de fleste familier og arbeidsplasser før eller senere får nærkontakt med en eller flere med revmatiske sykdommer.

Pasienter med kroniske sykdommer i muskel- og skjelettapparatet skiller seg fra en del andre rehabiliteringspasienter ved at de trenger behandling gjennom hele livsløpet fordi deres plager både er langvarige og svingende. De blir aldri ferdigbehandlet.

Kommunen har ansvar for å gi nødvendig rehabilitering til innbyggerne. Med samhandlingsreformen fikk kommunene et tydeligere ansvar for oppfølging av pasienter og presset på helsetjenesten er økende. Det er utfordrende for kommunene å følge opp pasienter som trenger opptrening etter sykehusopphold, og samtidig ivareta kronisk syke og funksjonshemmede med behov for planlagte og koordinerte rehabiliteringstjenester.

Velfungerende rehabiliteringstilbud i spesialisthelsetjenesten bygges ned, uten at tilsvarende tilbud i kommunene bygges opp. Fra kommunene rapporterer både pasienter og fysioterapeuter både om manglende kapasitet og mangel på kompetanse.

Fysioterapi er kanskje den aller vanligste behandlingsformen for flertallet av revmatikere og fysioterapeuter er viktige bidragsytere for at disse pasientene skal kunne leve gode liv på lik linje med andre, utfra egne forutsetninger og målsetting. Fysioterapi kan bidra til økt bevegelighet, styrke og stabilitet, som igjen reduserer smerten og bedrer evnen til å utføre daglige aktiviteter. Med andre ord å få mulighet til å leve gode hverdagsliv som ikke domineres av smerter og sykdom.

Fysioterapi har god effekt på mange kroniske sykdommer og derfor har pasientene krav på et fysioterapitilbud av samme høye kvalitet, uansett hvor i landet de bor. Men ventelistene til fysioterapi er i mange kommuner så lange at tilbudet reelt sett ikke finnes.

I Norsk Fysioterapeutforbunds medlemsundersøkelse i 2013 fant man at ventetiden for pasienter med kroniske lidelser er økende. I 2008 ble det registrert at 25 prosent måtte vente 12 uker eller mer på vurdering.

Tallet var steget til hele 45 prosent i 2012. Statistisk sentralbyrå har i tillegg beregnet at man kan få en forventet underdekning av fysioterapeuter på 1.100 årsverk i de nærmeste årene, noe som ytterligere kan påvirke tilbudet til pasienter med kroniske lidelser negativt.

Riktignok er rehabilitering satt på den politiske dagsordenen, og en opptrappingsplan inngår i regjeringens planer. Nylig slapp også regjeringen en stortingsmelding om framtidas primærhelsetjeneste.

Den inneholder noen grep som kan gjøre det lettere for disse pasientene. Blant annet foreslås direkte tilgang til fysioterapeut, noe som innebærer at man slipper å måtte gå via legen for å få rekvisisjon til behandling for en tilstand som både pasienten og fysioterapeuten kjenner godt. Det er flott.

Likevel mener vi det må settes inn flere målrettede tiltak for å bedre tilbudet til pasienter med kroniske sykdommer i muskel- og skjelettapparatet. Man kommer ikke utenom at det må en betydelig styrking av de kommunale helsetjenestene til for å møte dagens og fremtidens utfordringer. Kommunene kan ikke lenger behandle denne store pasientgruppen så stemoderlig som til nå.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Bas van der Beld
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke