buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
Jordbruk: Underskriverne ønsker at Ringsaker skal få et nydyrkingsfond.Foto : Terje Bendiksby, NTB SCANPIX
 
Næringskommunen Ringsaker helt på jordet
Det var med en god følelse vi gikk inn i formannskapsmøtet hvor vi blant annet skulle behandle saken om nydyrkningsfond i Ringsaker.

Det var Høyre som først tok det opp i en interpellasjon i 2015. Saken har pågått en lengre periode med litt forskjellige vinklinger, men det har vært en bred politisk enighet om at Norges største landbrukskommune bør etablere nydyrkningsfond. Kommunen har fra før næringsfond.

Dette ble ytterligere forsterket ved at landbruksnemdas behandling var enstemmig for at fondet skulle opprettes.

Rådmannens innstilling var avslag fordi man mente dette bør være en nasjonal satsing og ikke en kommunal. Det kom tidlig frem at heller ikke Arbeiderpartiet i Ringsaker ønsker et nydyrkingsfond. De ønsket ikke at vi skal bruke penger på dette siden det allerede dyrkes endel i Ringsaker samt at de mener det er mange andre saker pengene bør gå til.

Vi syns det derfor er interessant å se hva slags saker man bruker penger til ellers når det gjelder næringssatsing. Et par eksempler: Det brukes x-antall kroner på flomsikring av Brumunda for å legge til rette for at Obos og andre aktører skal kunne få bygge leiligheter langs elva.

Vi legger til rette for Mjøstårnet ved å ta en del av rivingskostnadene på eksisterende bygg på en tomt vi har solgt. Rivekostnad er budsjettert til 3,5 millioner, hvor utbygger skal dekke to millioner og kommunen resten.

Det finnes mengder av eksempler hvor vi i større eller mindre grad legger til rette for at prosjekter skal bli lønnsomme for utbyggere og andre. Man kan gjerne si at dette er annerledes men er det egentlig det? I bunn og grunn dreier det seg om det samme, man gir tilskudd/bidrar til at prosjekter kommer i gang. Det er viktig å huske på at bidrag til landbruk også er et næringsskapende tiltak.

Hvorfor vil ikke Norges største landbrukskommune, som også liker å kalle seg matkommunen, bidra til økt dyrking og økt matproduksjon? Skal Ap bare prate om landbrukskommunen Ringsaker i festtaler men ikke følge opp når det kommer til handling? Gjøvik kommune og mange andre i Hedmark og Oppland har nydyrkingsfond, men ikke Ringsaker. Her skal det heller brukes penger på å tilrettelegge for store firmaer med enorm inntjening. Mye av veksten for Ringsaker kommune både når det gjelder næringsarealer og boligutbygging foregår og har foregått på dyrket mark. Hvorfor skal det da være så vanskelig å få med seg Arbeiderpartiet på å sette av penger til et kommunalt nydyrkingsfond?

Burde ikke landets største landbrukskommune sitte i førersete når det gjelder økt nydyrking og økt matproduksjon? Det syns vi.

Avstemningen ble fem stemmer for fond (2xSp, Høyre, Ringsaklista og KrF) og seks stemmer mot (5xAp pluss SV). Vi gir oss ikke og kommer til å fremme forslaget på nytt i kommunestyret 31. mai. Kommer nok en gang Arbeiderpartiet til å sørge for at det ikke blir nydyrkingsfond og heller prioritere pengene på å tilrettelegge for de store selskapene? Vi mener det er rom for å gjøre begge deler. Vi håper fornuften seirer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat