15. sep
Sykehus: Øyvind Graadal ga en særdeles god og gjennomarbeidet forklaring for beslutningen.Foto: Christian E. Bergheim
 
Nærmere en objektivt riktig beslutning kommer man ikke
I perioden 2003-2011 deltok jeg i det såkalte ORM, ordfører- og rådmannsmøtet for Hamarregionen, kommunene Hamar, Løten, Ringsaker og Stange. Sykehussaken var en gjenganger.

Publisert: 28.feb.2018 15:21
Oppdatert: 28.feb.2018 15:27

Omkvedet i ORM og Regionrådet var den gangen at «nå må det snart tas en avgjørelse, hvis ikke risikerer vi at det er sykehuset i Lørenskog som blir regionens framtidige hovedsykehus». Det var enighet mellom kommunene om dette standpunktet.

Holdningen var at det var avgjørende viktig å få fortgang på selve beslutningen om et framtidig hovedsykehus. Sprikende interesser har naturlig nok medført at utredningen har tatt tid. Men til slutt klarte Sykehuset Innlandet mesterstykket å fatte en beslutning som til og med er enstemmig og dessuten uvanlig godt forankret både blant brukerorganisasjoner, fagfolk og kommuner i Hedmark og Oppland.

Direktøren for Sykehuset Innlandet (SI) Hamar – Elverum, Øyvind Graadal redegjorde for beslutningen og for begrunnelsen i en artikkel i HA i høst. Graadal ga en særdeles god og gjennomarbeidet forklaring på SIs beslutning. HA kan med fordel trykke den om igjen.

Her er Øyvind Graadals debattartikkel i HA 31. oktober 2017 en gang til.

Det var nok naivt tenkt av meg å tro at nå var siste ord sagt. Hamar kommune velger å mane til omkamp. Ordfører Einar Busterud kjenner forhistorien. Likevel velger han å mobilisere kommunens to konsulenter, rikssynserne Butenschøn og Dokk Holm til inntekt for sitt syn. De to er kanskje spesialister på byutvikling, men å hevde at deres standpunkt representerer en løsning til pasientens beste, er mer enn tvilsomt.

Det henger ikke på greip at Hamar ligger bedre an enn Moelv når det gjelder infrastruktur. Og når det gjelder kompetanse; I Moelv og Ringsaker for øvrig, har man klart å utvikle landets beste kompetanse innen treteknologi. Hvorfor skulle man ikke klare å få til en tilsvarende kompetanseutvikling innen spesialisthelsetjenesten?

Einar Busterud kunne sagt som sin kloke kollega i Stange: Vi har vært med og slåss for en løsning som tjener Innlandet samlet. Det er gjennomført en omfattende demokratisk og faglig fundert prosess som har klart å samle både brukerorganisasjoner, fagfolk, politikere og innbyggere i større grad enn noensinne. Det vi trenger minst av alt er nye omkamper, «splitt og hersk» og nye utsettelser.

I lokaliseringsspørsmål som dette finnes det ingen objektivt riktig avgjørelse. Interessemotsetningene er for store og åpenbare. Du kommer ikke nærmere en objektivt riktig beslutning enn den som er basert på omfattende og grundige analyser basert på et sett av kriterier – faglige, økonomiske, infrastruktur. Den har fulgt dårlig med i timen som ikke har registrert at det er slike vurderinger SI har drevet med i en årrekke - på en særdeles tillitvekkende måte.

Det er også betryggende å se at styrets leder Anne Enger er så tydelig i sin forståelse av sitt oppdrag og at styret for øvrig slutter opp om et samlende vedtak.

Øyvind Graadals debattartikkel fra 31. oktober 2017 kan du lese på http://www.h-a.no/debatt/byutvikling-eller-sykehusutvikling

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke