hacklink
buy instagram followers
18. sep
IKKE SPESIELL: På spørsmålet om området mellom de to Disen-bruene er verdifullt eller ikke kan man trygt si at man ikke kan finne spesielle økologiske kvaliteter eller en spesiell type fauna som må vernes. Foto: Trond Lillebo
 
Nærmiljøet ved Disen bru har en begrenset verdi
Jernbanedebatten: I diskusjonen om de forskjellige alternativene for ny jernbane gjennom Hamar har området ved Disen bru vært mye fokusert.

Publisert: 20.des.2016 13:00
Oppdatert: 20.des.2016 13:12

I Spesielt fordi en kort tilsving for godstrafikken mot Rørosbanen nordfra er tenkt å krysse Flakstadelva og Ramsarområdet mellom Disen bru (rv. 25) og jernbanebrua for Rørosbanen. Dette er en liten del (9 daa) av det totale fredningsarealet i Akersvika (4.200 daa).

Argumentene mot tilsvingen har vært at dette vil ha negative konsekvenser for naturmiljøet. JBV uttaler i en oppsummering av merknadsbehandlingen at hvis tilsvingen krysser Flagstadelva vil det være svært vanskelig å finne erstatningsområder med tilsvarende økologiske verdier. Fylkesmannen har også uttalt seg kritisk til alternativ øst. Ettersom dette er argumenter som stadig gjentas og brukes som argumenter mot å godkjenne en tilsving i dette området, er det betimelig å spørre om området ved Disen bru virkelig er et verdifullt naturområde eller ikke.

Området er en overgangssone mellom indre del som omfatter Flagstadelv-deltaet og ytre del ved Vikingskipet. Selv om all natur kan sies å ha en nyttig funksjon er ikke dette området et sted hvor våtmarksfuglene hekker eller oppholder seg i særlig grad under fugletrekket. Til det er området ugunstig mht. strøm, flom og eksisterende trafikk. Mens man andre steder i vika kan finne spesielle miljøer eller rødlistede arter er det ikke funnet noe av dette i det aktuelle området mellom de to bruene. Derimot er det funnet flere svartelistede arter, arter som vi altså ikke ønsker å ha i vår fauna. Dette er også påpekt av fagpersoner som jobber med biologi og naturmiljø. I en temarapport utarbeidet av Asplan Viak på oppdrag av Statens vegvesen i forbindelse med E6-reguleringen var en av konklusjonene at området ved Disen bru har begrenset naturmiljøverdi. Det var en grundig rapport.

Dette er altså hva fagpersoner mener i dag, men når vi også vet at riksveg 25 er planlagt utvidet til fire felt for å takle den økte trafikkmengden, er det lett å anta at naturmiljøet sannsynligvis blir ytterligere svekket. Som om ikke det er nok så har miljøvernere tidligere foreslått å bygge en terskel i dette området for å holde konstant vannstand inne i Flagstadelv-deltaet, til gunst for våtmarksfuglene. Men det vil også bety store betongkonstruksjoner og teknisk utstyr i dette området når terskelen er ferdigbygd. Miljøvernmyndighetene gikk høyt ut i 2013 da de kalte planene om terskler som en seier for miljøet og et prosjekt som vil bli lagt merke til internasjonalt. Hvorfor disse planene ble stoppet av Fylkesmannen er en annen diskusjon som det ikke er plass til her, men som det kanskje er god grunn til å forfølge. Kanskje er det nettopp en slik terskel eller kunstige laguner som kan være gode avbøtende tiltak?

På spørsmålet om området mellom de to Disen-bruene er verdifullt eller ikke kan man trygt si at man ikke kan finne spesielle økologiske kvaliteter eller en spesiell type fauna som må vernes. Fuglelivet i Vika vil også bli lite berørt av installasjoner i dette området, og når man snakker om fugleliv i vika så er det helt andre områder som ornitologene interesserer seg for.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke