Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Naturfiendtlig

0
Publisert: 05.nov.2015 04:00
Oppdatert: 05.nov.2015 03:59

Naturvernforbundet reagerer sterkt på Regjeringens statsrådsvedtak om kraftutbygging i Einunndalen. Vedtaket er strid med krystallklare tilrådninger fra NVE og kommunestyrevedtak. Selv om kommunepolitikere ofte kan stange hodet i den økonomiske veggen, finner vi likevel politikere og innbyggere i Folldal som ser løsningen på dagens og morgendagens energiutfordringer ikke ligger i å tyne naturressursene og naturarven enda mer enn det vi allerede gjør.

De fleste høringsinstanser har vært negative til utbygging, deriblant alle landbruks-, jakt-, fiske-, friluftsliv og naturverninteresser. 1.000 personer skrev under på lister mot utbygging.

Utbyggingen vil føre til kraftig heving av vannstanden, og vil ha store negative konsekvenser for et unikt kulturlandskap i en fjell- og seterdal med varierte naturkvaliteter og verneverdier. Einunndalen er omtalt som «Norges lengste seterdal».

Einunndalen har vært ett av de 12 prioriterte vassdraga for Naturvernforbundet, og som vi både i fylkeslaget i Hedmark og i forbundet sentralt har jobbet iherdig og lenge med for å bevare. Allerede i 2009 hadde vi sammen med lokale verneinteresser et vellykka treff hvor det det ble markert sterk motstand mot utbyggingsplanene.

Europas siste villreinbestander lider under stadige tap av leveområder i Sør-Norges fjell. Dette fortsetter nå ufortrødent videre i Einunndalen. Over flere år er det her registrert lave kalvevekter og færre kalver per 100 simle. Det gir grunn til bekymring for villreinens vekst og overlevelse på sikt. Samtidig finnes det utveksling av villrein i korridor mellom Knutshø og Sølnkletten i Einunndalens planlagte utbyggingsområde. Slike trekkruter er særlig viktige for den bærekraftig forvaltningen som skal sikre sammenhengende leveområder for villreinen innen de europeiske villreinregionene, som omfatter Dovre-Rondane regionen.

De siste leveområdene for villreinen er ikke snakk om kun egne lokale naturverdier, men om overordnede, nasjonale verdier. For ikke å si verdier som angår hele menneskeheten. Økt press på, og ødeleggelse av, verdifulle villreinfjell og vassdragsnatur er selvfølgelig ikke løsningen på disse problemene. Det ser det ikke ut som Regjeringen forstår, og det er alvorlig. Det er oppsiktsvekkende og nedslående at Regjeringen nå har sett bort fra all bred motstand, faglige argumenter og tillater ytterligere neddemming i denne vakre fjell og seterdalen i Folldal.

Det er en svart dag for naturvernet i Norge, og vedtaket avslører en kunnskapsløs naturforvaltning fra Regjeringens side.Med dette blir fornybarsatsningen enda mindre bærekraftig og en enda større trussel mot biologisk mangfold i norsk natur.

Naturvernforbundet i Hedmark

Vassdragsvernrådet i Naturvernforbundet

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke