16. sep
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
 
Naturvernforbundet jubler for ulven

Publisert: 28.des.2016 12:47
Oppdatert: 28.des.2016 12:55

På Naturvernforbundets hjemmesider jubles det for miljøvernministerens vedtak. «Dette er årets julegave til alle som er glad i norsk natur», sier lederen i Naturvernforbundet.

Det er det mange som ikke er enige i. Vi ferdes mye i Rendalsfjella og er glade i naturen der, med sau, reinsdyr og andre ville dyr.

I sommer var vi vitne til ulvens massakre på sau i fjellet. En enslig ulv tok på kort tid livet av over 100 sau, det vil si mange var så hardt skadd at de måtte skytes. Vi snakket med folk som hadde sett sauelik langs hele nordre fjellveien. Et lam sto i veikanten ved siden av sin døde bror, og dagen etter sto lammet på samme sted, men mora var ikke å se. Andre hadde sett to lam som forsøkte å die mora, men hun jagde dem bort, for juret var bare et rødt kjøttsår. Vi føler virkelig med saueeierne i Rendalen som får livsgrunnlaget sitt ødelagt av ulven. Det er ikke så mange muligheter for annet arbeid der.

I Rendalen er det utbetalt rovdyrerstatning for 514 sau i år, og i tillegg er nok flere sauelik ikke gjenfunnet, så en kan anta at omtrent 1/3 av alle sauer på utmarksbeite i kommunen er tatt av rovdyr. Ørn, bjørn og jerv tar nok også en del, men disse tar ikke mer enn de trenger til mat, mens ulven tilsynelatende jakter for moro skyld.

Det Stortinget har bestemt var at det skal være tre ulverevir i Norge, det vil si omtrent 20 ulv. Ved telling sist vinter viste det seg å være 68 ulver i Norge pluss 25 som var på grensen Norge/Sverige.

Det virker som om veksten i ulvebestanden er kommet helt ut av kontroll, for ulven har stor formeringsevne.

Jeg syns Naturvernforbundets jubel for ulven er en hån mot hardt arbeidende sauebønder og andre som liker å ferdes i norsk natur, og etter mange års medlemskap har jeg nå meldt meg ut av Naturvernforbundet.

Hamar

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke