buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Naturvernforbundet biter seg selv i halen

Publisert: 24.jul.2019 15:42
Oppdatert: 24.jul.2019 15:45

Naturvern forbundet kjemper imot, at fosser og elver skal bli lagt i rør og det blir kjempet mot vindturbiner på land og til havs. Det er veldig bra å kjempe for landets natur, men hva blir alternativet? Jo, da vil de store kraftselskapene importere kraft fra land som produserer elkraft ved å bruke kull eller olje.

I juni var jeg på en tre dagers biltur gjennom deler av Voss, Sogn og Hardanger. Da la jeg merke til at store mengder av vann renner rett uti havet, uten å gi fra seg en eneste kilowatt. Jeg tror at problemet ligger i at det er slik at når kraftselskaper ser seg ut potensiale for å utvinne elkraft. Lønnsomheten er mest i fokus, for å kunne produsere kraft gjennom hele året bygges det veldig store demninger og legger store landområder under vann.

Jeg tror at det vil være mulig å etablere masse små kraftverk, ved at det bygges små demninger som leder vannet inn i turbinrøret, kraften som der produseres kan være et godt tilskudd til landets energibehov. Problemet med slike småskalaer kraftverk, er at ganske snart vil økonomer regne ut at de ulønnsomme og gir for liten profitt til eierne. I min hjemkommune var det i 20-30 årene 3 store turisthoteller som hadde sine egne små kraftverk. Disse var plassert ved en elv i nærheten disse produserte nok energi for drift av hotellets sentralvarme, lys, kjøkken og restauranten.

I den samme kommunen var det flere små snekker virksomheter som også produserte sitt eget behov for elkraft, på same tid at de skaffet noen naboer el-lys i sine stuer. Jeg skjønner at forannevnte eksempler er veldig puslete, men jeg tror likevel på at med dagens gode teknologi må være mulig å fange opp mye energi fra rennende vann uten at det må føre til store inngrep i naturen. Jeg kjenner ikke til om de store kraftoverføringslinjene, er oppgradert mot spenningstap frem til brukere. Om dette ikke er gjort kan det være mye kraft å hente der inne, men da vil det veldig snart berøre økonomi og profitt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat