buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Nav etterstreber god dokumentasjon
Navs samfunnsoppdrag er å lete etter mulighet for at bruker kan komme seg ut i arbeid, når dette er mulig.

Ved sykdom er dialogen med behandlere viktig for å finne fram til egnede arbeidsoppgaver i riktig mengde og på rett tidspunkt.

Fem psykolog-spesialister stiller i HA 30. mai spørsmål om Nav har god nok dokumentasjon om psykiske plager for brukere med nedsatt arbeidsevne. Man lurer på om Nav har erstattet spesialisterklæringer med rapporter fra tiltaksarrangører som utreder arbeidsevnen. Vi kan berolige med at det har Nav ikke gjort.

Fastlegen har vanligvis en helhetlig oversikt over pasientens helsebegrensninger, og utredning og behandling som er gjort også i spesialisthelsetjenesten. Derfor henvender Nav seg primært til fastlegen for medisinske opplysninger. Disse vurderes av Nav-veileder, arbeidspsykolog/spesialist i klinisk arbeidspsykologi og rådgivende overlege/spesialist i allmennmedisin.

Brukerens vurdering av egen situasjon og opplysninger fra eventuell arbeidsgiver er også viktig for å ta best mulige avgjørelser. Hvis saken på dette grunnlaget vurderes som ikke tilstrekkelig medisinsk belyst, blir det innhentet supplerende opplysninger. Dette skjer ved tilleggsspørsmål til fastlege eller henvendelse til spesialisthelsetjeneste om en legeerklæring ved arbeidsuførhet.

En OECD-rapport om arbeid og psykisk helse viser at Norge har en høy andel av befolkningen som står utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske plager. Like klart som at sykmelding er nødvendig i enkelte tilfeller, er det også klart at lang sykmelding ofte kan forsterke pasientens problemer. Ny arbeidspsykologisk forskning viser at det å være i jobb er helsefremmende for de fleste. Rådet for psykisk helse har gjennom Proba samfunnsanalyse rapportert at behandlere ved Distriktspsykiatriske sentre (DPS) ser få begrensninger for når arbeid er aktuelt for pasienten, også ved alvorlige psykiske lidelser.

Det er også vist at det ikke er graden av sykdomsplager (symptomtrykk) som er avgjørende for om en person vender tilbake til arbeid, men mestringsforventningen. Det er derfor viktig at sentrale aktører rundt den sykmeldte er med på å understøtte mestringstro, og har et fokus på ressurser og funksjon på tross av helsebegrensninger.

Både behandlere og Nav har et felles mål om økt mestring for den enkelte. I arbeidet med å hjelpe flest mulig tilbake i jobb, er det viktig å ta hensyn til de jobbkrav som stilles og brukerens opplevde helsebegrensinger. For å finne denne gode balansen må alle aktørene som støtter brukeren bidra og kommunisere godt.

Nav har jevnlige møter med fastleger, Sykehuset Innlandet og DPS. Nav Hedmark møter gjerne representanter også for de privatpraktiserende psykologene for nærmere dialog om samarbeidet rundt pasienter som har helserelaterte ytelser fra Nav.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat