Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Nav og spesialistene - må pasientene nå bruke advokat?
Nav har siden høsten 2015 foretatt en kursendring som har store konsekvenser for brukere generelt, og for de med psykiske helseproblemer spesielt. Den såkalte «arbeidslinja» praktiseres nå med hard hånd overfor mottakere av arbeidsavklaringspenger.

0
Publisert: 30.mai.2016 04:00
Oppdatert: 14.jun.2016 11:16

Solrun Bruvold, psykolog, avtalespesialist Hamar, Frode Skjæret, psykolog, avtalespesialist Elverum, Geir Foshaug, psykolgo, avtalespesialist Brumunddal, Hege Briså Strætkvern, psykologspesialist, privat, Hamar, Inger Jakobsen, psykolog, avtalespesialist Hamar

Innhenting av dokumentasjon og faglige vurderinger fra spesialister i form av spesialisterklæringer, sendes nå mange NAV-brukere til tiltaksarrangører som Tepas, MjøsAnker og Providor for utredning av arbeidsevnen.

Ytelser fra Nav utløses ved diagnostisert sykdom, ev. skade/lyte. Rett til å stille diagnoser har leger og psykologer. Dette er grunnlaget i trygdesystemet vårt.

En bastant vektlegging av «arbeidslinja», bryter med dette, noe vi mener er uheldig. Det er to grøfter å falle i her; at syke mennesker primært ses på som arbeidssøkere, eller at de ses på som «ikke arbeidsføre.»

I oppslag i HA 02.05.16 belyses dette i intervju med psykologspesialistene Hege Briså Strætkvern, Solrun Bruvold og Inger Jakobsen. Seniorrådgiver Unni Torve kommer på slutten av innlegget med uttalelser som trenger nyansering.

Spesialisterklæringer er faglige vurderinger som går langt ut over tilbakemeldingene som leger og psykologer sender til fastleger i forbindelse med den ordinære behandlingen. I spesialisterklæringene vurderes hvordan den aktuelle lidelsen virker inn på arbeidsevnen i nåtid og framtid, og de utarbeides av alle typer spesialister innen somatikk og psykisk helsevern, avhengig av type lidelse.

Det blir misvisende når Torve sidestiller de ordinære helsefaglige tilbakemeldinger mellom spesialister og fastleger med den spesialiserte vurderingen av forholdet mellom helsetilstand og arbeidsevne. Det er IKKE krav om arbeidsevnevurderinger for et ordinært behandlingsforløp av sykdom.

Brukere bør kjenne til hvordan Nav nå praktiserer en radikal vektlegging av «arbeidslinja», slik at de kan kreve at sammenhengen mellom helsetilstanden og arbeidsevnen vurderes av spesialist. Vi kjenner til en rekke tilfeller der pasienter har følt seg skremt og truet til å gå inn i tiltak de ikke mestrer, da de har fått høre fra Nav at de vil miste ytelsen dersom de faller ut av tiltaket.

Vi ber Nav endre sin praksis, slik at brukerne gis de beste muligheter til å lykkes i tilbakeføring til arbeidslivet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke