18. nov
 
Nav og trygdeskandalene

Publisert: 07.nov.2019 11:45
Oppdatert: 07.nov.2019 17:10

Nav-sjef Sigrun Vågeng (69 år) vil ikke gå av nå, men vil sitte til hun er 70 år neste år. Hun peker på sin åremålskontrakt, som sier at hun har rett og plikt til å gå av når hun fyller 70 år, altså 29. oktober 2020. Men hun har vel ikke plikt til å sitte til oktober 2020?

Vågeng sier de har fått flere synspunkter på hvordan loven skal tolkes, så nå vil de ha internrevisjon på sakene? Burde det ikke oppnevnes uhildede personer til å gå gjennom saken?

Det er pr. dags dato klart at minst 48 personer er uskyldig dømt til fengselsstraff. Det kan være ca. 2400 personer som har fått feil tilbakebetaling fra Nav.

Trygdeekspert Olav Lægreid tror dette bare er toppen av isfjellet. Det er mange saker, hvor det ikke er blitt straffesak, men penger er krevd tilbake. Dette er flere tusen saker, sier Lægreid.

Professor Grete Brochmann sier hun advarte politikerne allerede i 2012, før regelverket ble innført. Men politikere, regjering og påtalemyndigheter valgte å tolke EU-reglene feil i sju år.

Regjeringsadvokat Arild Humlen sier regjeringen må ha visst, da de allerede i 2013 ble felt i EFTA-retten for å tolke trygderetten feil.

Regjeringen og Nav valgte altså den gang å fortsette sitt eget løp, og har senere prøvd å holde saken unna EFTA-domstolen.

Paragraf 26 Avskjed av statsansatte. En statsansatt kan avskjediges, når vedkommende:

a) har vist grov uforstand i tjenesten

b) grovt har krenket sine tjenesteplikter

c) på tross av skriftlig advarsel gjentatt har krenket sine tjenesteplikter, eller –

d) ved utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tillit som er nødvendig for stillingen eller tjenesten.

Det er forunderlig at Erna som på liv og død vil ha Norge inn i EU, ikke forstått hva EØS- avtalen innebærer for Norge.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke