hacklink
buy instagram followers
18. sep
HAMAR: Innlandshovedstaden? FOTO: TROND LILLEBO
 
Nei, Busterud, kampen har så vidt begynt
Problemet med debatten om fylkesmannens beliggenhet i Innlandet, er at ingen andre enn Hedmark og Oppland Høyre ser ut til å forholde seg til at vi skal inn i en regionreform.

Publisert: 11.apr.2017 16:00
Oppdatert: 11.apr.2017 16:05

Det er hyggelig at Einar Busterud har fått med seg ordene mine på nominasjonsmøtet til Hedmark Høyre. «Jeg skal slåss for Hedmarks interesser hver dag». Det gjelder selvsagt fortatt og den kampen har så vidt begynt. Det er imidlertid i både Hedmarks og Hamars interesser at vi får et bedre samarbeid mellom byene i Mjøsregionen. Det bør også Busterud bidra til.

For kretsmesterskapet har Busterud og Hamar vunnet allerede. Å være mest opptatt av dette nå, blir litt som å være Celtic-manager og si seg fornøyd med å vinne ligaen. Nå gjelder det for Mjøsregionen å jobbe sammen om å posisjonere seg i norgesmesterskapet.

Jeg har sagt det før, og sier det gjerne igjen: Hamar er innlandshovedstaden. Hamar har flest innbyggere, den mest sentrale plasseringen og suverent kortest reisetid til Oslo. Hamar er også den eneste av mjøsbyene som virkelig har klart å utnytte nærheten til Mjøsa og lage et attraktivt strandområde med aktivitetstilbud og turområder for folk i alle andre. Det skal ikke minst Busterud ha mye ære for.

Det er nemlig en avgjørende forskjell på Hamar og de andre mjøsbyene. Der både Lillehammer og Gjøvik har vært underlagt sammenhengende Ap-styre siden krigen, har Ap kun hatt hånden på rattet i fire år siden årtusenskiftet i Hamar. Det er antakelig den viktigste grunnen til at Hamar har rykket fra de andre mjøsbyene. Byen har vært skånet for Aps byutvikling og i stedet blitt styrt av konstruktivt samarbeid mellom By- og bygdelista i Hamar og Hamar Høyre.

Dette er grunnen til at Hamar i dag har et nytt og moderne kulturhus, at vi har Koigen, og at Hamar kommune nå har gått inn for å frigjøre strandområdene der jernbanen ligger i dag. Ap har i det hele tatt en konsistent historie på å jobbe mot utvikling i strandsona.

Men over til hovedpoenget: Vi skal inn i en regionreform. Det er i den sammenhengen vi må se debatten om fylkesmannen, for det er i den sammenhengen Jan Tore Sanner kommer til å tenke når han tar sin avgjørelse. Når Innlandet skal bli en region, så kommer ikke Hamar til å få både tilholdssted for fylkesmannen, fylkesadministrasjon og politisk hovedsete for begge fylker.

Jeg savner derfor at de som engasjerer seg for fylkesmannen på Hamar også har et forslag til alternativ fordeling av andre funksjoner. Som jeg skrev i mitt forrige innlegg: Jeg er åpen for andre forslag og har egentlig kun argumentert for at det ikke går an å gå inn i et samarbeid uten å ville gi fra seg noe for å skape noe felles.

Kanskje er en annen fordeling bedre, men så langt er det kun fylkestingsgruppene og ledelsen i Hedmark og Oppland Høyre som har kommet med et forslag til fordeling. Alle andre argumenterer som om regionreformen aldri kommer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke