16. sep
Mjøsa: Mjøsa har sin egen sjel, som alle andre vann og innsjøer.Foto: Trond Lillebo
 
Nei, Mjøsa er ikke svaret
Geir Bjørnar Smebye har et innlegg vedrørende Hamars sjel, hvor han fastslår at Mjøsa er Hamars sjel, etter å ha henvist til en uttalelse fra Per-Øivind Sandbergs utsagn om Mjøsa og Hamars sjel.

Publisert: 16.jan.2019 13:25
Oppdatert: 16.jan.2019 14:07

Før jeg skriver videre må jeg bare ile til å tilføye at jeg er en stor beundrer og fan av Sandberg og hans historiske kunnskaper, ikke bare om Hamar med også tilstøtende kommuner. Jeg har ofte hørt hans foredrag og vært med på omvisninger rundt i byen. Og har selvfølgelig boka hans. Bare så det er klart. Ingen over ingen ved siden.

LES Geir Bjørnar Smebyes innlegg her.

Så fastslår altså Geir Bjørnar Smebye at slik er det så lenge Sandberg har sagt det. Her er jeg uenig både med Sandberg og Smebye. Mjøsa har sin egen sjel, som andre vann og innsjøer har det. En kan ikke påberope seg at sjelen til Hamar er Mjøsa like lite som alle kommunene som omkranser Mjøsa kan påberope seg det samme. Er det greit for Smebye at for eksempel Moelv, Brumunddal og Nes-landet kan si det samme. Mjøsa er Moelvs sjel, osv.

Når det så blir snakk om Hamars sjel, mener at jeg sjelen ligger i «stasjon». Ikke politistasjonen eller brannstasjonen, men Hamar jernbanestasjon.

En av de eldste jernbanestasjoner i Norge i dag. Med en særdeles praktfull stasjonsbygning som vel ikke har i sin make i Norge. Stasjonen som vel ikke ligger i en bestemt bydel, men derimot er omkranset av bydeler. Østbyen, Vestbyen og Midtbyen.

Her hvor flere hundre Hamar-borgere har hatt sitt virke opp gjennom årene. Hvor mennesker kommer til, reiser i fra og kommer tilbake. Hvor det er og alltid har vært liv, pulserende, med reisende og ikke reisende. Også hvor det gjennom årene har vært mange severdigheter der byens borgere har møtt opp for å bivåne. Jeg kan ikke ramse opp alt her, det tar for mye plass. Men Hamars eldre borgere forstår nok helt sikker hva jeg mener.

Dette er en bygning og et område jeg med hånden på hjertet kan si at byens innbyggere er mektig stolt av, både øst- og vest-tilhengere. At denne bygningen er foreslått som et museum av dem som vil ha stasjonen i øst er trist. Det vil ta bort glansen fra det som, etter mitt skjønn, er Hamars sjel. En tar ikke bort sjelen.

Så kan Smebye og jeg være uenig så mye vi orker. Vi blir ikke enige her åkke som. Men det er greit med en liten ordveksling om Hamars sjel, og hva vi legger i det.

Det er helt sikkert mange med helt andre (og kanskje bedre) synspunkter enn Smebye og jeg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke