hacklink
buy instagram followers
18. sep
 
Nei til EU krever åpenhet om TISA
Norge er for tida med i forhandlingene om en internasjonal avtale om handel med tjenester – TISA-avtalen (Trade in Services Agreement). Formålet med avtalen er å skape et mer forutsigbart regelverk og fjerne handelshindringer.

Publisert: 15.okt.2015 04:00
Oppdatert: 15.okt.2015 09:25

Kritikken mot forhandlingene har fokus på manglende åpenhet og at avtalen kan skade norske velferdstjenester. Dessuten undergraver forhandlingene folkestyre og strider mot demokratiske prinsipper.

Den norske velferdsmodellen er fundamentert på gode offentlige tjenester innen f.eks. helsesektoren, utdanningssektoren, postsektoren og mange andre sektorer. Slik jeg har forstått forhandlingene, kan en TISA-avtale resultere i en svekkelse av det offentlige tilbud på mange områder – spesielt med bakgrunn i at regjeringen ønsker mer konkurranse om offentlige tjenester. Det er derfor viktig at norske myndigheter presiserer hva avtalen skal inneholde og hva som ikke skal omfattes av avtalen. Det er nettopp derfor at full åpenhet om forhandlingene er så viktig.

Det helt merkelige med TISA-avtalen er at den kan gjøre privatisering av ulike tjenester irreversible og kan låse handlingsrommet for framtidige regjeringer. Jeg forstår det slik at dersom en tjeneste først er privatisert – og det ikke er gjort et konkret unntak – så kan tjenesten ikke gjøres offentlig igjen.

Gode eksempler her kan jo være privatisering av barnehager, skoler eller behandling av sjuke mennesker. Dessuten hvis det i framtida skulle oppstå behov for nye former for offentlige tjenester – og det ikke er skrevet inn et unntak i avtalen – ja så vil det bli ulovlig å unnta fra privatisering.

I Norge har vi utviklet sterke arbeidstaker- og forbrukerrettigheter. Dessuten har vi f.eks. sterke reguleringer og standarder innen helse- og miljøsektoren. Jeg er bekymret for at en del av disse standarder og rettigheter kan svekkes på grunn av det kan bli betraktet som handelshindringer.

Jeg forstår det slik at TISA-forhandlingene føres mellom 52 av de mer velstående stater i verden med bl.a. EU og USA og hvor Norge er en av dem. Forhandlingene føres derfor helt utenfor WTO-systemet og vil kunne få betydelige negative følger for utviklingslandene.

Når dessuten forhandlingene preges av hemmelighold og det er vanskelig å få informasjon om situasjonen fra regjeringen, så mener jeg det er grunn til å være skeptisk og vurdere å gå ut av forhandlingene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke