17. sep
FOTO: SCANPIX
 
Nei til nynorsktvang
I forbindelse med sammenslåing av Oppland og Hedmark fylke er det oppstått diskusjon om målformen i det nye fylket.

Publisert: 27.mar.2019 14:32
Oppdatert: 27.mar.2019 14:43

Siden 1943 har nynorsk i grunnskolen i Oppland gått tilbake fra 42 til 16,7 prosent. I Hedmark fra 2.95 til 0 prosent. Det skjer imidlertid et meget stort frafall av nynorskelever i den videregående skole. I Innlandet var det i 2018 kun 6,0 prosent av elevene i den videregående skole som valgte nynorsk.

Forsvarets sesjonsstatistikk for Innlandet viste i 2017 at bare 0,8 prosent valgte nynorsk.

Skattedirektoratets målstatistikk for valgt målform i skattemelding 2017 viste for Innlandet fylke at bare 5,5 prosent valgte nynorsk.

Som statistikken dokumenterer, skulle det ikke herske noen tvil om hvilken målform som er ønsket av innbyggerne i det nye Innlandet fylke.

I Avtale om sammenslåing av Hedmark og Oppland fylkeskommune, vedtatt av begge fylkesting 15. januar 2018, er det fastslått at den nye fylkeskommunen skal være språklig nøytral. Dette må selvsagt innebære at alle fylkeskommunalt ansatte må få bruke den målform de selv ønsker, samt språknøytralitet i henhold til Målloven.

I Mållaget er de livredd for å overlate til den enkelte selv å velge målform. De vet inderlig vel at nesten alle vil velge bokmål i Innlandet. Derfor har Mållaget utarbeidet en såkalt målbruksplan. De vil at i utadrettet informasjon fra Innlandet fylke skal minst 25 prosent være på nynorsk, fem ganger så mye som andel nynorskbrukere i fylket skulle tilsi.

Videre mener Mållaget at fylkeskommunen - i sin korrespondanse med såkalte nynorskkommuner - at skal alt være på nynorsk. De mener også at i kommuner som knapt har en eneste nynorskbruker skal minst 25 prosent være på nynorsk. Det må være tillatt å spørre: Av hensyn til hvem?

Mållaget er selvsagt klar over det store frafall av nynorskelever i videregående skole. Derfor står det i målbruksplanen: «Det er eit mål for Innlandet fylke at ingen elever byter vekk nynorsken gjennom skuletida». Å skifte målform er imidlertid en demokratisk rett elevene har, en rett hjemlet i Opplæringsloven. Dette må fylkeskommunen forholde seg til.

Bokmålsforbundet mener at Noregs Mållags målbruksplan for Innlandet fylke må avvises. Målbruksplanen er grovt diskriminerende overfor det store flertall av bokmålsbrukere i fylket. Hvorfor ikke gjøre det enkelt, ubyråkratisk og rimelig: La alle fylkeskommunalt ansatte få bruke den målform de selv ønsker, og behersker best. På den måte vil man få en rimelig fordeling av bokmål og nynorsk i Innlandet fylkeskommune.

Det er utopi å tro at nynorsk kan opprettholdes ved hjelp av tvang.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke