16. sep
Trivsel: Ni av ti hamarsinger vil anbefale andre å flytte til byen.Foto: Dag W. Grundseth
 
Nesten overveldende fornøyd med livet i Hamar
Omdømme: Målinger viser at Hamar har aldri hatt så godt omdømme som nå, skriver ordfører Einar Busterud.

Publisert: 29.aug.2018 11:21
Oppdatert: 29.aug.2018 12:18

«Nesten alle er tilfredse med Hamar som kommune/plass å bo» Det er hovedkonklusjonen i Kantar TNS sin omfattende undersøkelse av hvordan innbyggerne opplever det å bo i Hamar. Og byrået konkluderer videre med at dette «er en klar oppgang i andelen som oppgir at de er svært/meget fornøyd med Hamar mellom 2013 og 2018.»

HER kan du lese HAs omtale av undersøkelsen.

Bortimot 1.100 innbyggere er med i undersøkelsen, hvor folk skulle svare på alt fra sykkelbruk til hvor trygge de føler seg på kveldstid og hvor tilfreds de er med politikerne i kommunen. Innbyggerne er nesten overveldende fornøyd med livet i Hamar. Sammenlignet med forrige undersøkelse i 2013 peker alle piler i positiv retning, også når innbyggerne blir bedt om å sammenligne med andre kommuner. Ni av ti hamarsinger vil anbefale andre å flytte til kommunen.

Med jevne mellomrom undersøker Hamar kommune hvordan innbyggere, ansatte og omverdenen (de som bor utenfor Hamar-regionen) opplever Hamar på godt og vondt. Slike målinger er et viktig verktøy når vi skal finne ut hva vi må bli bedre på, flinkere til og hva som er kommunens sterke sider. På bakgrunn av målingene gjør vi politiske og økonomiske prioriteringer som innbyggerne etterspør. Hovedhensikten med undersøkelsene er å sammenligne med oss selv over tid for å se om vi lykkes med det vi foretar oss. Og det gjør vi; Hamar har aldri hatt så gode resultater som vi har nå. To av tre som bor utenfor Hamar-regionen har for eksempel et meget positivt eller positivt inntrykk av Hamar, nesten ingen er negativ.

To store undersøkelser som måler hvordan Hamar gjør det i forhold til landets øvrige 422 kommuner er Kommunal Rapports Kommunebarometer og NHOs Kommune-NM. Den første måler i hovedsak effektiviteten og kvaliteten på kommunens tjenester. NHO-undersøkelsen måler hvor attraktive kommunene er som næringskommuner. I Kommunal Rapport-undersøkelsen er Hamar rangert som den 12. beste i landet og konklusjonen er at «nøkkeltallene er klart bedre enn økonomiske forutsetninger skulle tilsi» og «helt i toppskiktet i Norge».

Les også: Patriot-Paula som HA-journalist.

NHO mener Hamar er den 24. beste næringskommunen i landet og klart best i Innlandet. Verdt å merke seg er det at det er bare fem kommuner som plasserer seg blant de 25 beste både i Kommune-NM og Kommunebarometeret: Bærum, Sola, Kristiansand, Asker - og Hamar. Det er derfor grunn til å slå fast: Hamar har aldri vært bedre i forhold til resten av Kommune-Norge. Og Hamar har heller aldri vært mer positivt oppfattet av egne innbyggere.

Man skal ikke stirre seg blind på målinger. Det er tilfeldigheter som kan slå ut, spørsmål kan endres fra år til år og noen kriterier kan virke merkelige. At Hamar blir en dårligere kommune av at vi tilbyr offentlige helsetjenester i stedet for private, slik NHO-undersøkelsen påstår, må skrives på kontoen «ukvalifisert synsing».

Verdt å merke seg er det også at kommunene i Innlandet inkludert Hamar må forventes å gjøre det dårligere på en del statistikker i årene som kommer rett og slett fordi kommunekartet endres. Det dannes nye og slagkraftige kommuner i stort sett alle fylker som får større handlekraft og gjennomslagskraft. Men i Innlandet skjer ingen endringer.

Et aldri så lite morsomt (?) poeng til slutt. Innbyggerundersøkelsen viser at de som bruker kommunens tjenester gjennomgående er mer fornøyd enn de som ikke bruker dem. For eksempel er de som bruker eldreomsorg klart mer fornøyd med disse tjenestene enn de som ikke bruker dem. Så kan en jo lure på hvor ikke-brukerne henter informasjonen fra. Avisa, sosiale medier eller «på bygda»? Det bør undersøkes neste gang vi spør innbyggerne.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke