16. sep
 
NM i tåkeprat

0
Publisert: 07.jul.2016 04:00
Oppdatert: 07.jul.2016 07:16

I Dagsnytt 18 1. juli debatterte Ap-politiker Truls Wickolm og Høyre-politiker Paul Chaffey årsaken til Brexit. Hele seansen ble et norgesmesterskap i tåkeprat uten noen klar vinner.

Wickholm hadde ingen sjølstendige resonnementer, men gjentok bare partileder Gahr Støres besvergelser om at årsaken til en stor del av den britiske arbeiderklassas misnøye med EU er mislykket høyrepolitikk som er kokt sammen i Storbritannia.

Han nevnte sjølsagt ikke at både Ap sitt britiske søsterparti Labour og resten av den sosialdemokratiske hurven i Europa har støttet opp om mye av denne mislykkede høyrepolitikken under dekke av «EU-tilpasning».

Chaffey på sin side dro fram flertall for Brexit i konservative valgkretser i England som «bevis» på at Brexit like gjerne kan skyldes for lite høyrepolitikk; altså at EU er for «sosialistisk». Ingen av dem berørte det grunnleggende; Brexit handler om ei total tillitskrise mellom folk flest og den politiske og økonomiske eliten som har bygd seg opp gjennom mange år.

Og denne tillitskrisa har både sosialdemokratiske og borgerlige politikere et ansvar for gjennom sitt knefall for storkapitalen og deres lakeier i EU-byråkratiet. Verken Wickholm eller Chaffey er dumme; derfor kjøper jeg heller ikke inntrykket av at de ikke sjøl skjønner dette. Jeg trur de later som de ikke skjønner det fordi de desperat forsvarer sine egne politiske posisjoner. Men de undervurderer sine egne velgere.

Folk flest er ikke dumme, og folk flest gjennomskuer svada og billig retorikk. Både Wickholm og Chaffey legger opp til mer politikerforakt. Og det er ingen grunn til å betale i dyre dommer for sirkusbilletter; klovneriet får vi helt gratis fra politikerne.

Rødt-medlem

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke