Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Nødskrik fra en gyngestol

0
Publisert: 23.mar.2015 04:00
Oppdatert: 23.mar.2015 06:40

En nyslått pensjonist ble intervjuet om livet etter å ha vandret over i pensjonistenes jaktmarker. Han forteller: Joda,- det var litt rart og uvant, men det har gått seg til. Jeg satte meg i gyngestolen, og etter 14 dager begynte jeg å gynge.

Når en er blitt pensjonist, så blir selvsagt livet annerledes. Noen havner i gyngestolen og blir rolig sittende der,- noen begynner å gynge etter hvert. Vi vet at det finnes så mange andre alternativer, og de fleste er dyktige til å finne disse, alt etter motivasjon, muligheter og egen kapasitet. Derfor ikke mer om dette her. Her skal det dreie seg om det personlige nødskriket. Og hva er det som personlig føles så uutholdelig at det blir til et nødskrik? Jo, det er datateknologien som stadig okkuperer og tar over mer og mer av vårt livsrom, og som uvegerlig føler til akterutseiling for mange.

Det er sikkert bare dumt og bakstreversk å kjempe imot dette, og oftere og oftere blir en møtt med dette: Du må følge med og gjøre deg godt av framskrittet. Dette hører vi som mener at en telefon fortrinnsvis skal brukes til å telefonere med. Til det er den helt glimrende, særlig med tanke på at du selv bestemmer hvor du vil være når den ringer, eller når du selv vil ringe. Dette er så absolutt et framskritt, og det holder lenge for mange av oss. Det er alt det andre som bekymrer. Det som ligger bak nødskriket, er registreringen av at dette formidable «framskrittet» er blitt et uvesen, heretter bare kalt U. Først og fremst er U en usedvanlig effektiv tidstyv. Se deg rundt eller konferer forskningen.

Det registreres at foreldrene glemmer å kommunisere med sine barn, de holder seg heller a jour på facebook. Eksempler: En far hadde kjørt gutten sin på en fotballkamp. Gutten skåret sitt aller første mål, og gløttet henimot sin far på sidelinjen,- en far som alltid hadde klaget over at poden var så elendig foran mål. Faren registrerte ikke skåringen, Han var på facebook, ikke på fotballkamp. Denne foreldresvikten er så alvorlig at det er kommet et råd til foreldrene om å avsette minst 15 minutter hvert døgn til å ha en samtale med sine barn.

U tar over barnas liv, dessverre mest på vondt, men sikkert også på mye godt, det skal innrømmes. Men det er U som er under lupen her. U skaper avhengighet og dertil abstinenser. U er en åpning for mobbing, uthenging og utestengelser. Lista kan gjøres mye lenger, enhver kan fortsette å forlenge den selv. Men nå til bakgrunnen for dette skriveriet:

Jeg leser at det gjennomsnittlig er 30 prosent av døgnets 24 timer folk er i en posisjon der de ikke kan se på mobilskjerm eller Ipad. Løsningen på dette bedrøvelige faktum foreligger i en app som i disse 30 prosentene samler alle personlige varsler fra sosiale medier, alle mulige slags nyheter, lokale værmeldinger, samt folks spillelister i Wimp, Itunes eller Soundcloud.

Denne vidunderlige nyvinningen gjør at appen vekker deg med værmeldinger og nyheter, oversikt over innkomne likes og sosiale meldinger, for så til slutt å sette på egnet musikk. Om du ikke har stått opp når du egentlig skulle ha gjort det, får du en påminnelse om dette.

Dette er selvsagt en langt bedre start på datahverdagen enn å synge til den som eventuelt ligger ved siden av deg,- slik som Fredrik Åkerstrøm gjør: Jag ger deg min morgon...

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke