Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Teknologi: Alle elevene må utstyres med nettbrett og gis opplæring. Foto: Trond Lillebo
 
Nødvendig med større satsing i skolen
Utviklingen gjør det nødvendig med en større satsing på koding og programmering i skolen.

Publisert: 30.mar.2017 17:12
Oppdatert: 30.mar.2017 17:42

Ny teknologi vil i akselererende fart endre hverdagen vår. Jobbene innen software eksploderer. Det spås at halvparten av dagens arbeidsplasser vil forsvinne innen 20 år, kanskje før. Vi må derfor skape nye. Skolering og ny kompetanseheving er derfor nødvendig på en rekke ulike områder.

Spørsmålet er, hva gjør vi for å møte denne utviklingen? Manglende tilgang på bredbånd og fiber vil kunne skape store forskjeller og konkurranseulemper både i skole og næringsliv. Digitalsatsing er i dag like viktig som satsing på nye veger. Avstanden mellom sentrum og periferi kan reduseres, dersom vi vil satse og har vilje til gjennomføring.

En satsing på den digitale skole vil tvinge seg fram både i distrikt og by. Vi står foran en radikal endring både av arbeidsliv og samfunn. Kravene øker. Dette tilsier at vi må gi alle elever god digital kompetanse ettersom digitalisering vil forandre både arbeidsliv og samfunn. Skolen skal forberede elevene på et liv der alle må forstå hvordan programmering fungerer. Vi er allerede sent ute. En rekke land har gått foran bl. annet Sverige. I dag etterlyser vi en samlet it-strategi for skolen.

Det er urimelig og svært skremmende at vi i Norge gir våre elever forskjellig utgangspunkt og ulike muligheter for læring. Vårt fremste mål må være å skape trygghet og utvikling både i distrikt og by. Det betyr å gi alle like muligheter. Vi har selv ved flere anledninger i egen kommune etterlyst tydelige mål for digital satsing i skole.

For noen av oss som forsøker å følge med i den digitale utviklingen, er det underlig at vi, når vi vet at Bærum-skolene høster svært gode resultater ved elevenes bruk av nettbrett, ikke satser tilsvarende i hele Norge.

Det understrekes at interessen for skolearbeidet vokser. Sosiale ujevnheter utviskes og forskjellen mellom jenter og gutter utjevnes. Guttene blir mer motiverte, de lærer tidligere å lese, de skriver flere og lengre tekster ved bruk av nettbrett. En rektor kan fortelle at 80 prosent av førsteklassingene lærte å lese på åtte uker og at ved utgangen av første klasse lå elevenes tekstproduksjon like langt framme som 3.-klassingenes, altså langt over gjennomsnittet.

Endringer er vanskelig, men her må pedagogiske vaner utfordres og ny teknologi tas i bruk, ikke minst i vår egen kommune.

Alle elever må utstyres med nettbrett og gis opplæring. Dette kan ikke vente. Kunnskap er makt. Hamar kommune har forstått dette med sin satsing på nettbrett til alle førsteklassinger og alle ungdomsskoleelever. Vi kan bare gratulere! La oss båre håpe at flere kommuner følger Hamars eksempel, men la ikke enkelte klassetrinn være utelatt for denne utviklingen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke