Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Noe å tenke på for de som styrer skolen?

Publisert: 22.nov.2018 12:21
Oppdatert: 22.nov.2018 12:31

Kristelig Folkeparti fikk med seg stortingsflertallet på å vedta den såkalte lærernormen:

Det skal være maksimum 16 elever per lærer i småskolen og ikke mer enn 21 elever per lærer i 5. til 10. klasse. Partiet er stolt over dette, og trenger en slik politisk seier å tygge på i selvpåførte turbulente tider. Normen medfører store utgifter, den øker lærermangelen og begrenser lokalpolitikernes handlingsrom. Vet noen med sikkerhet at denne kostbare medisinen virker og fører til en bedre skole?

Tidene skifter. Undertegnede startet sin lærergjerning på en skole i Hamar. Der var ei klok, dyktig lensmannsdatter fra Solør myndig skolestyrer. Hun ønsket blant annet å bryte tradisjonen med bare kvinner i småskolen og mente at en ung mannlig lærer ville ha godt av et år med en førsteklasse. Og det hadde han. Men dette året hadde denne læreren også behov for å kvile middag. Det var én lærer og 32 elever i klassen. Det dobbelte av dagens norm.

Merkelig nok så gikk det bra. Gode kolleger delte raust sine erfaringer, og foreldrene hadde lært ungene sine folkeskikk og forventet at de viste det også på skolen. Elevene stilte pent opp ved trappa når friminuttet var over og ved pulten sin når de kom inn i klasserommet. Ved juletider hadde de knekket lesekoden.

Dette er lenge siden. Disse elevene er nå pensjonister. Kan det likevel være noe å tenke på for de som nå strever og styrer med norsk skole?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke