Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Sykdom: Min kone, en hverdagshelt. Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Noe er riv ruskende galt i helsevesenet
21. mai i år setter min flotte og sterke kone seg på flyet til Moskva for å gjennomføre stamcelletransplantasjon i forhold til MS (Multippel Sklerose). Hun fikk diagnosen i 2014, og har stått på venteliste i overkant av to år.

Publisert: 28.feb.2018 14:47
Oppdatert: 28.feb.2018 15:38

Noe er riv ruskende galt i den norske helsevesen når det ikke er noe problem å gi henne medisiner for flere hundre tusen kroner i året i mange år fremmer, kanskje resten av livet. Muligheten for uføretrygd, helt eller gradert er det stor sannsynlighet for. Å dekke behandling i utlandet, helt eller delvis gjøres ikke (behandling tilbydes ikke i Norge per dato, noe forskningsbehandling foregår). Behandlingen gir veldig stor mulighet til å bli helt frisk, eller betydelig bedring.

Et lite regnestykke:

- medisiner til 300.000- 350.000 kroner per år.

- behandling, som min kone skal gjennom, til ca. 400.000 kroner.

Samfunnsøkonomisk, hva er best? Jeg har en mistanke om at legemiddelindustrien påvirker/styrer litt her, selv om jeg ikke har dokumentert dekning for dette.

Hva med livskvaliteten? Min kone har ett barnebarn, og ett bonusbarnebarn. Hennes største ønske er å være bestemor/farmor på alle mulige måter. Kunne løpe/leke/drive med aktiviteter sammen med barnebarn, slik mange av oss tar som en selvfølge, men som hun får større og større problemer med. Hun har tre sønner, og en svigerdatter, som hun ønsker å være mor og svigermor til med alt det innebærer. Hun har også to bonusbarn.

Vi er gift, og vi ønsker å kunne leve et aktivt liv som ektepar flest. Hun liker å reise, oppleve nye ting, og se nye plasser. Bryllupet vårt stod i Roma. Sykdommen gjør at reiser blir mer og mer slitsomt for henne, og som hennes mann er det ikke lett å se på.

21. mai i år reiser hun til Moskva for å få behandling for denne «dritten» (unnskyld uttrykket). Hun ønsker å gjennomføre reisen alene, tøff dame jeg er gift med, men jeg reiser bort og følger henne hjem.

Det finnes hverdagshelter det skrives stort og mye om. For meg er min kone en slik helt. Hun stiller opp for alle, selv om sykdommen river og sliter i henne. Hun kan være så sliten og trett at hun nesten sover der hun er, balanseproblemer, fatigue, vondt i hode og øyne, men hun fortsetter. Hun er for tiden i full jobb, men bruker all fritid på å få landet batteriene igjen til neste arbeidsdag. Er hun en hverdagshelt? Ja.

Min kone har mange rundt seg som vil henne bare godt. Det være seg familie, venner og kollegaer. Noen mener også at det er galt at man må betale for denne behandlingen selv, og har startet kronerulling. Noen oppgir sågar at de ikke ønsker gave til bursdagen sin, men at det gis et bidrag til kronerullingen. Det finnes så mange varme, flotte mennesker der ute.

Ønsker du å få mer informasjon, eller følge min kones reise i forbindelse med behandlingen i Moskva, ber jeg dere følge siden «Liz til Moskva for stamcelletransplantasjon» på Facebook.

Jo flere som kjenner til sykdommen MS, jo bedre er det, og kanskje norske myndigheter gjør noe med behandlingstilbudet. 300 personer får diagnosen hvert år i Norge.

Til min kone: Jeg er veldig stolt av deg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke