15. sep
 
Noen er redde, men det er ikke oss
Skolegudstjenester.

Publisert: 08.des.2015 04:00
Oppdatert: 08.des.2015 10:53

Knut Røise har bestemt seg for at noen er redde og vil «fjerne kors og kristendom fra vårt kjære land» (HA 1. desember).

Da det viste seg at de nye retningslinjene for skolegudstjenester ikke var så ille likevel, vender han nå oppmerksomheten mot krematoriet, NRK, UDI og muslimske flyktninger.

Krematoriet ble, som navnet tilsier, bygget med ett formål. Det fikk en kristen utsmykning fordi det ble bygget i en tid da kirka hadde monopol på gravferder. Gravferdslovens §1 sier «gravlegging skal skje med respekt for avdødes (...) livssyn».

Når Human-Etisk Forbund etterlyser verdige seremonilokaler handler det om likhet for loven, ikke frykt for korset. NRK og deres krav om at reporteren skal fjerne korset i halsen handler om publikums tillit – en journalist skal framstå nøytral. NRK er ikke mer redde for korset enn at de starter dagen med andakt.

Les også: De må ha en viss redsel

Videre mistenker Røise også muslimer for å frykte korset. Men det var altså UDI som krevet kors fjernet fra akuttmottakene, ikke flyktningene. Mottak er et offentlig tilbud, og skal derfor være livssynsnøytrale. Derfor takket UDI også nei til botilbud fra muslimske menigheter. Røises undring over om det er muslimer som bestemmer i UDI «allerede» tyder på en irrasjonell frykt for muslimer.

Avslutningsvis spør Røise hvorfor muslimske flyktninger velger å dra til kristne og ikke muslimske land. Et overveiende flertall av verdens muslimske flyktninger befinner seg faktisk i muslimske land. Der er kapasiteten sprengt, og at noen av dem ønsker seg hit er ikke så rart når man ser forholdene mange lever under.

Antirasistisk Senter lanserte for noen år siden kampanjen «Tea Time» der muslimer inviterte ikke-muslimer på te. Formålet var å korrigere forestillinger man kan ha om «de andre». Knut Røise inviteres herved på te hos Human-Etisk Forbund.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke