Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Ekteskap: En kirkelig vielse.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB SCANPIX
 
Noen fakta om kirkelige vielser
Steinar Saltvik skriver i HA 26. september at «Bibelens syn på ekteskapet har vært gjeldende i en verdensvid kirke gjennom 2000 år».

Publisert: 29.sep.2015 04:00
Oppdatert: 29.sep.2015 08:11

Jo, folk flest tror nok at det er slik, men det har lite eller ingen ting med virkeligheten å gjøre.

Ekteskap var i eldre tider utelukkende en økonomisk og strategisk allianse, også her i Europa, og arrangerte ekteskap var vanlig. Inngåelse av ekteskap var noe folk ordnet med selv. Kirken spilte ingen rolle ved ekteskapsinngåelse før ganske sent i historien.

Les Saltviks innlegg her: "Jeg krever at kirkevalget underkjennes"

Det var først under kirkemøtet i Trent i 1563, at ekteskap ble lagt inn i listen over sakramenter, dvet vil si noe som hadde et religiøst innhold. Den tradisjonelle holdningen innen kristendommen, var at sølibat og seksuell avholdenhet var det ideelle, et synspunkt som jo fortsatt står sterkt innen den katolske kirken. Prester, munker og nonner er jo pålagt sølibat også i dag.

Når kirken etter hvert begynte å interessere seg for å vie folk, skyldtes det trolig at enkelte troende ville ha en kirkelig velsignelse, og kirkefader Augustin støttet dette synet. Den befatningen kirken ellers hadde med inngåelse av ekteskap, var å forhindre at det ble begått synd, slik som ekteskap mellom nære slektninger.

Les også: "For dårlig jobb?"

Derfor skulle forlovelser kunngjøres på kirkebakken. Der møttes folk flest, og forholdene kunne således kontrolleres. Så vidt jeg har forøkt å bringe på bane, står det ingen ting om ekteskapsinngåelse i Det nye testamente, og det som finnes i GT, er knyttet til jødiske tradisjoner.

I Danmark-Norge ble kirkelige vielser innført i 1582, gjennom kirkelig forordning gitt av kong Frederik II. Hensikten var på ingen måte religiøs. Danmark-Norge hadde på den tiden for lengst blitt lutheransk, og Martin Luther selv hadde ment at kirken ikke skulle ha noe med ekteskapsinngåelse å gjøre.

Hensikten med forordningen, var å forhindre at adelige menn skulle gifte seg under sin stand, og foranledningen var at kongens egen protesjé, høyadelsmannen Tycho Brahe, hadde giftet seg med en simpel prestedatter – en utilgivelig synd, som Ludvig Holberg kalte det.

Dersom man skulle legge Bibelens ord til grunn, burde samboerskap være det mest akseptable. Kirkelig vielse er en nykommer, der kirken har tilranet seg makt fra det sivile samfunn – noe den til alle tider har vært spesialist på. Når det gjelder debatten om formelt ekteskap mellom likekjønnede, bør man bruke andre kilder enn de religiøse for å finne argumenter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke