Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Illustrasjonsfoto: Christian E. Bergheim
 
Noen må gå foran og si stopp

Publisert: 01.apr.2019 07:02
Oppdatert: 01.apr.2019 07:57

Her i Norge ser vi ikke mye til de økologiske varene i butikkene. I Sverige er det bedre tilgang på slike varer, fortelles det. Mange ønsker derfor at mattilsynet i Norge må komme mer på banen og fortelle om for eksempel rester av sprøytemidler som vi kan få i oss. Men det kunne kanskje påvirke salget?

Av økonomiske grunner har mattilsynet trappet ned slike undersøkelser. Mat i Norge skal ha gift under den grensen som EU har anbefalt har vi lært, men det er vel for den enkelte matvaren. Grenser blir stadig forhøyet, og når giftrester fra flere matvarer kommer sammen, vet man jo ikke virkningen. Det er helst i frukt, tomat, jordbær og potet, alle med tynt skall, at vi forbrukere får i oss mest.

Når vi så spiser disse forskjellige tingene pluss litt grønsaker og kanskje også brødvarer med muggsopp, kan en jo tenke seg at noen grenseverdier blir overskredet. 25. juni 2018 fant mattilsynet i Norge 16 ulike plantevernmidler i rosiner fra Tyrkia. Giften som druene blir sprøytet med, fortsetter jo i rosinen. Ett jordbær kunne som eksempel ha åtte forskjellige ugressmidler, fem midler mot sopp og ti skadedyrsmidler i seg.

Feil kosthold og uutforskede giftstoffer er av svenske forskere blitt anslått til å være årsaken til mellom 40 og 70 prosent av krefttilfellene. Det må vel være verst for bøndene, gartnerne og jordbærdyrkerne og deres familie som driver med slik sprøyting. De utsettes både for kreftfare og andre sykdommer. En har også funnet det i grunnvannet, eks. i brønnen hos bonden.

På forsøk her i Norge har jordbærdyrkere fått fine, velsmakende jordbær og god avling uten å sprøyte. Problemet har vært at grossisten ikke har villet ta dem. Butikkene har heller ikke villet merke jordbær økologisk her i Norge, i Danmark er det annerledes. Plantevernmidlene som brukes verden over kan jo være en av årsakene til denne farlige insektdøden som en ser overalt.

Forsking har vist at mye av dette er unødvendig, spesielt sprøytingen mot muggsopp. Noen må gå foran og si stopp, og vi forbrukere må komme mer på banen og spørre etter økologiske varer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke